Αντοχή Μακαρονιών- Γέφυρα από Μακαρόνια


Published: Jan 21, 2023
Keywords:
Αντοχή υλικών Spaghetti Bridge Κάμψη, Μηχανικές τάσεις 3D σχεδίαση-εκτύπωση
Ναταλία Κιρμιζή
Μαρία Κλειτσιώτη
Βαρβάρα Μπατσή
Θεόδωρος Σαρρής
Κλαίρη Αχιλλέως
Νικόλαος Δίντσιος
Σταύρος Παπαδόπουλος
Abstract

Σε πολλά πανεπιστήμια, διοργανώνουν διαγωνισμούς «spaghetti bridge». Πρόκειται για την κατασκευή μίας γέφυρας από μακαρόνια με περιορισμένες διαστάσεις και βάρος. Το βραβείο κερδίζει η γέφυρα που αντέχει το μεγαλύτερο φορτίο. Η επινόηση μίας τέτοιας γέφυρας βασίζεται στην αντοχή των μακαρονιών σε μεγάλα βάρη. Στην εργασία αυτή ερευνάται η αντοχή των μακαρονιών σε φορτίο, καθώς και η εξάρτηση του φορτίου αυτού από το πλήθος των μακαρονιών που το σηκώνουν. Η μελέτη της κάμψης των μακαρονιών έγινε με απλά υλικά αλλά και με μια απλή συσκευή που κατασκευάστηκε με 3D εκτύπωση. Μετά τη μελέτη της κάμψης των μακαρονιών έγινε προσπάθεια σχεδιασμού και κατασκευής δύο πλατφόρμων από μακαρόνια. Οι πλατφόρμες έχουν ίδιο βάρος αλλά διαφορετική δομή. Μελετάται το μέγιστο βάρος που μπορούν να σηκώσουν.

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Βλάχος Ι, Γραμματικάκης Ι, Καραπαναγιώτης Β., Κόκκοτας Π., Περιστερόπουλος Π., Τιμοθέου Γ. 2020. Φυσική Γενικής Παιδείας Α Λυκείου, Υ.ΠΑΙ.Θ- Ι.Ε.Π. Αθήνα: Εκδόσεις Διόφαντος.
Βλάχος Ι, Γραμματικάκης Ι, Καραπαναγιώτης Β., Κόκκοτας Π., Περιστερόπουλος Π., Τιμοθέου Γ. 2007. Εργαστηριακός Οδηγός Φυσικής Α Λυκείου, Ο.Ε.Δ.Β, Αθήνα: Εκδόσεις Διόφαντος.
Γιαννακόπουλος Κ, Αθήνα 2011 http://eclass.teipir.gr/openeclass/modules/document/file.php/MECH104/Σημειώσεις Πειραματικής Αντοχής Υλικών.pdf
Γιαννακόπουλος Κ, Αθήνα 2011
Γενική Μηχανολογία Κεφ.3 Καταπονήσεις https://fdocument.org/document/-55720b96497959fc0b8c28cb.html
The Strength Of Pasta - Spaghetti Bridge Building World Championship 2016 At Obuda University
The Strength Of Pasta - Spaghetti Bridge Building World Championship 2016 At Óbuda University - Hungary Today
Spaghetti Bridge
Most read articles by the same author(s)