ΤΟ ΟΙΚΟΒΙΩΜΑ ΣΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ


Veröffentlicht: Jul 23, 2020
Ελεάννα Στυλιανίδου
Ευστρατία Γανέλλη
Απόστολος Βιόλαζης
Μιχαήλ Καλαϊτζής
Δαμιανός Γρημάνης
Παρασκευή Νιάνιου
Φωτεινή Νίκου
Δημήτριος Αιβαλιώτης
Γεώργιος Διγιδίκης
Μαρία Ζαφειρίου
Abstract

Αναμφίβολα τα βιώματα, οι αναμνήσεις, οι εικόνες και πολύ περισσότερο η μνήμη αποτελούν παραμέτρους που σμιλεύουν την ιστορία ενός λαού. Η ιστορική μνήμη με σημεία αναφοράς στη ζωή δύο περίπου αιώνων ( μέσα 19ου – αρχές 20ου αι.) στον τόπο μας, τη Μυτιλήνη, συγκροτεί για το λαό ζωντανή παρακαταθήκη πολιτισμού μέσα από τη «φωτογράφηση» των αρχοντικών της σε μία προσπάθεια αναδίφησης στο ίδιο το παρελθόν τους.
Για την εκπόνηση αυτής της μελέτης έγινε επισκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, που αναδεικνύει τις ιστορικές και οικονομικές συνθήκες δημιουργίας τους, αλλά και με τη μέθοδο της ημιδομημένης συνέντευξης των γόνων των αριστοκρατικών οικογενειών δόθηκε η δυνατότητα της αποτύπωσης του καθημερινού βίου των μεγαλοαστών της εποχής εκείνης, των αξιών, των συναισθημάτων και βιωμάτων τους ως πρωτογενές, ακατέργαστο υλικό.
Η πολυσχιδής αυτή έρευνα αφορά στην ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της πρωτεύουσας του νησιού με θεματικούς άξονες την οικονομική ανάπτυξή του, την κοινωνική και την πολιτισμική ως οικοβίωμα. Στοχοθεσία της αποτελεί η καταγραφή προφορικών μαρτυριών, συνηθειών, ηθών και εθίμων καθιστώντας τον
αναγνώστη κοινωνό της εποχής του μέσα από τη σύνδεση των «άψυχων» μεγαλοπρεπών οικοδομημάτων της πόλης με τη γνώση της ιστορίας τους και του πολιτισμού τους.
Τα αρχοντικά της πόλης, μας «μιλούν»… Ας αφουγκραστούμε τι έχουν να μας πουν!
Η παρούσα εργασία αποτελεί τμήμα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα «ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ».

Article Details
  • Rubrik
  • Greece
Downloads
Keine Nutzungsdaten vorhanden.
Literaturhinweise
Αναγνώστου Σ., Τοπική Ιστορία, Εντελέχεια, Μυτιλήνη 2011.
Αναγνώστου Σ., Ο Ευστράτιος Ι. Δράκος περιγράφει για τη Μυτιλήνη του 1907, Ανατύπωση από το ΙΔ΄ τόμο των «Λεσβιακών», Δελτίου της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, Μυτιλήνη 1993.
Αναγνωστοπούλου Μ., Η γυναίκα της Λέσβου στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας. Ιστορικά και Λαογραφικά ανάλεκτα, εκδ. Δήμου Μυτιλήνης, 1998.
Αξιώτης Μ., Περπατώντας τη Λέσβο, 2 τόμοι, Μυτιλήνη 1992.
Βαλέτας Κ., Αιολική Βιβλιογραφία, Μυτιλήνη 1948.
Βοστάνη – Κούμπα Ε., Λέσβος, Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, εκδ. Μέλισσα.
Βώρος Φ., Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, ΟΕΔΒ, 1983.
Δήμος Μυτιλήνης, Αρχιτεκτονικές Διαδρομές της Μυτιλήνης-Πρόγραμμα «OPEN CITY-OPEN HOUSE», Μυτιλήνη, Σεπτέμβριος 2006.
Δήμος Μυτιλήνης « Αρχιτεκτονικές Διαδρομές της Μυτιλήνης » 07/2006
Δουκάκης Γ., Ο τουρισμός της νήσου Λέσβου, Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή, 9ο Δημοσίευμα του Κέντρου τουριστικών μελετών, Αθήναι 1959.
Ελευθεριάδης Μ., Λέσβος, Το νησί της αρμονίας, εκδ. Δούκας 1980.
Καμπούρης Z., Θεομηνίες στη Λέσβο το 19ο αι., Μυτιλήνη 1978.
Καμπούρης Ζ., «Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας στη Λέσβο», ανάτυπο από τον Δ' τόμο των Λεσβιακών, Αθήνα 1962.
Κοντός Κ., Η κατάσταση της Μυτιλήνης από τους Τούρκους, Αθήνα 1962.
«Λεσβιακά», Δελτίον της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, τόμοι ΣΤ΄ & Ζ΄, Μυτιλήνη 1973.
Μιχελή Λίζα, Αιγαίο. Νεοκλασικές Πόλεις και Λιμάνια του 19ου αιώνα, Δρώμενα, Αθήνα 1990.
Παντελή Αργύρη, Πορεία πέντε αιώνων. Ψηφίδες από την ιστορία της Λέσβου, Λέσβος. Φύση και αρχιτεκτονική, Καθημερινή, αφιέρωμα. Επτά Ημέρες, 8/8/1999.
Παρασκευαΐδης Π., Οι περιηγηταί για τη Λέσβο, Αθήναι 1973
Σωτηρίου – Δωροβίνη Ιωάννα, Οικιστική ανάπτυξη, Λέσβος. Φύση και αρχιτεκτονική, Καθημερινή, αφιέρωμα. Επτά Ημέρες, 8/8/1999.
Σωτηρίου – Δωροβίνη Ιωάννα, Τα αστικά μέγαρα. Οι κατοικίες της ανώτερης αστικής τάξης της Μυτιλήνης, Καθημερινή, αφιέρωμα. Επτά Ημέρες, 30/10/1994.
Σωτηρίου – Δωροβίνη Ιωάννα « Η αρχιτεκτονική των κατοικιών της ανώτερης αστικής τάξης της Μυτιλήνης (1850-1930)». Διδακτορική Διατριβή στο ΕΜΘ. Αθήνα 1999.
Σιφναίου Ε., Λέσβος, Οικονομική και Κοινωνική ιστορία (1840 – 1912), Δήμος Μυτιλήνης
Προσωπικό Αρχείο οικογένειας Κουρτζή
Ανάτυπο Προσωπικού Ημερολογίου Μ. Κουρτζή
Απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις των κ. Όλγα Βασιλείου (γόνο της οικογένειας Βασιλείου), κ. Κων/νο Ιωάννου (σύζυγο της κυρίας Βασιλείου, γόνο της οικογένειας Αλεπουδέλλη), και την κ. Εύη Γρηγορίου (γόνο της οικογένειας Σταθοπούλου).
Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in