Δραστηριότητες "SLAM" στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας


Αλέξανδρος Χατζόπουλος
Άγγελος – Γεώργιος Μαστοράκης
Μαρία Δρακάκη
Ειρήνη Γαλώνη
Μαλαματή Καραπίντσιου
Στέφανος Καραπίντσιος
Ευθυμία Τσιροπούλου
Κωνσταντίνος Κοντολέφας
Ελένη Τσάπου
Ανθή Αποστολίδου
Μαρία Κάτρη
Résumé

Η εργασία μας αφορά στην παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού το οποίο δημιουργήθηκε και εφαρμόστηκε στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο “SLAM – STEM Learning Activities and Methods”.


Αντικείμενο του προγράμματος είναι η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων, διαθεματικών και μη, στο πλαίσιο του τετράπτυχου STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). 


 Πιο συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα συμμετοχής του σχολείου μας στο πρόγραμμα, εκπονήθηκαν και εφαρμόστηκαν τουλάχιστον 15 φύλλα εργασίας και δραστηριότητες που άπτονται των διδακτικών αντικειμένων της Φυσικής, Βιολογίας, Χημείας, Γεωλογίας, Μαθηματικών, Μουσικής, με την βοήθεια και την στήριξη της Ιστορίας, Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχίας, Αρχαίων Ελληνικών.


 Η εργασία μας εντάσσεται στον θεματικό άξονα του Συνεδρίου «Διεπιστημονικές προσεγγίσεις», αφορά και στοχεύει στην αντιμετώπιση της Επιστήμης ως μία ολότητα μέσα από διαθεματικές δραστηριότητες στο σχολείο. Μέσα από τη διαδικασία εφαρμογής και υλοποίησης των δραστηριοτήτων του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικειώνονται με τη χρήση του Η/Υ  και των ψηφιακών εργαλείων, αναπτύσσουν και καλλιεργούν δεξιότητες, μαθαίνουν να συνεργάζονται και τελικά αποκτούν γνώσεις. Εμπεδώνουν την έννοια της διαθεματικότητας/διεπιστημονικότητας και εμπλέκονται ενεργά και δημιουργικά στην εκπαιδευτική διαδικασία που θέλει το μαθητή και τη μαθήτρια ως τα κεντρικά  πρόσωπα στη διδασκαλία και δημιουργούς της γνώσης, ενώ ο δάσκαλος επικοινωνεί τη νέα γνώση, υποστηρίζει και καθοδηγεί. Οι μαθητές και οι μαθήτριες-μέλη της ομάδας  Erasmus θα παρουσιάσουν συνοπτικά τη δουλειά τους και τα αποτελέσματά της.

Article Details
  • Rubrique
  • Greece
Téléchargements
Les données relatives au téléchargement ne sont pas encore disponibles.
Références
Ανδρέου, Α., 2003. Τάσεις και προσεγγίσεις για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Η Λέσχη των Εκπαιδευτικών, τ. 30, σ. 20-22.
Κούσουλας, Φ., 2004. Σχεδιασμός και Εφαρμογή Διαθεματικής Διδασκαλίας, εκδ. Ατραπός, Αθήνα
Ματσαγγούρας, Η., 2000. Η Σχολική Τάξη, Β΄ Έκδοση, Αθήνα.
Mπαγάκης, Γ., 2000. Προαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα στη σχολική εκπαίδευση, Μεταίχμιο 2000
Σολωμών, Ι., 1999. Εσωτερική αξιολόγηση και προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα. Ένα πλαίσιο εργασίας και υποστήριξης. Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο-Τμήμα Αξιολόγησης.
Χατζημιχαήλ, 2010 (ΕΚΠΑ). Διαδικτυακή πρόσβαση:
<https://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/24250#page/1/mode/2up> [Ημερομηνία ανάκτησης 02 Φεβρουαρίου 2021]
Prigipas, C., 2018. Η σημασία της ρομποτικής στα σχολεία.Διαδικτυακή πρόσβαση:
STEM education, 2010. Διαδικτυακή πρόσβαση:
https://stem.edu.gr/%CF%84%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-stem/ [Ημερομηνία ανάκτησης 02 Φεβρουαρίου 2021]
Articles les plus lus par le même auteur ou la même autrice