Η διά του λόγου κατασκευή της ταυτότητας των ανύπανδρων γυναικών
Περίληψη
Η κατανόηση της ζωής των γυναικών που δεν έχουν παντρευτεί και ζουν μόνες αποτελεί τα τελευταία χρόνια ζήτημα κεντρικής σημασίας στους κόλπους της φεμινιστικής ψυχολογίας, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη της κατασκευής της ταυτότητας των ανύπανδρων γυναικών. Η μεθοδολογία ακολούθησε τη μεταστρουκτουραλιστική προσέγγιση στην ανάλυση του λόγου, ενώ για τη συλλογή των δεδομένων διεξήχθησαν ατομικές, ημιδομημένες συνεντεύξεις με εν- νέα ανύπανδρες γυναίκες, των οποίων η ηλικία κυμαινόταν από 36 έως 52 έτη. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι βασικοί «λόγοι» που χρησιμοποίησαν οι συμμετέχουσες στην έρευνα για να κατασκευάσουν την ταυτότητα της ανύπανδρης γυναίκας ήταν: (α) ο λόγος της ανεξαρτησίας, (β) ο λόγος της μοναξιάς και (γ) ο λόγος του στίγματος. Στην εργασία αναλύονται οι επιδράσεις των παραπάνω συστημάτων λόγου στην κατασκευή της ταυτότητας των συγκεκριμένων γυναικών, στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας για τις ανύπανδρες γυναίκες στην Ελλάδα και, γενικότερα, στη συμβουλευτική στήριξη των γυναικών.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Κοτρώνη Ε., & Αθα Χ. (2020). Η διά του λόγου κατασκευή της ταυτότητας των ανύπανδρων γυναικών. Ψυχολογία: το περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, 18(3), 363–380. https://doi.org/10.12681/psy_hps.23728
- Τεύχος
- Τόμ. 18 Αρ. 3 (2011)
- Ενότητα
- ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Το περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ έχει υιοθετήσει μία πολιτική Platinum open-access. Τα έξοδα υποβολής, επεξεργασίας ή δημοσίευσης των εργασιών καλύπτονται από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία. Τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιευμένων εργασιών προστατεύονται από την άδεια 'Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International'. Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Η άδεια αυτή επιτρέπει σε τρίτους, να χρησιμοποιούν την εργασία σε οποιαδήποτε μορφή, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση στο περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Επιπλέον, κάθε διανομή της εργασίας οφείλει να γίνεται με τους ίδιους όρους διανομής, δηλαδή με την ίδια άδεια Creative Commons.