Πρόκληση υποβολής άρθρων. Ειδικό τεύχος: Ψηφιακές Λογοτεχνικές Σπουδές
Το περιοδικό Σύγκριση παρακολουθεί διαχρονικά τις συζητήσεις στις λογοτεχνικές και ευρύτερα ανθρωπιστικές σπουδές και στις τέχνες ανά τον κόσμο και επιδιώκει να συνεισφέρει στον εμπλουτισμό και την ανάπτυξή τους. Στη λογική αυτή, το επόμενο τεύχος του (34) είναι αφιερωμένο στις Ψηφιακές Λογοτεχνικές Σπουδές (ΨΛΣ, Digital Literary Studies, DLS). Επιδιώκει να διερευνήσει σε μια υπερδιεπιστημονική κατεύθυνση τη διευρυνόμενη χρήση και ψηφιακών εργαλείων μεθόδων στη λογοτεχνική δημιουργία, την ανάγνωση, τη μελέτη και τη διάδοσή της, να αναστοχαστεί για τις υφιστάμενες ψηφιακές μεθόδους και πρακτικές και τα εργαλεία που τις υποστηρίζουν και να διερευνήσει τις νέες προοπτικές στην ανάπτυξη των ψηφιακών λογοτεχνικών σπουδών.
Το αφιέρωμα θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακότητα καθορίζει τη λογοτεχνική δημιουργία και τις λογοτεχνικές σπουδές, με αναφορά στους μετασχηματισμούς της γραφής, της μεταγραφής, της ανάγνωσης και της διάδοσης των λογοτεχνικών έργων, αλλά και της έρευνας για τη λογοτεχνία, με ιδιαίτερη εστίαση στην ερμηνευτική, προστιθέμενη αξία της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων στην ανάλυση της λογοτεχνίας. Δίνει έμφαση στην έρευνα που αφορά τη νεοελληνική λογοτεχνία στη σχέση της με τις άλλες λογοτεχνίες και τις τέχνες, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή. Αντιθέτως, με δεδομένες τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακότητα, θεωρεί σημαντικό να υπάρξουν συνεισφορές με διαπολιτισμική, πολυπολιτισμική, μεσική και διαμεσική προοπτική, σχετικές με θέματα που δεν έχουν επαρκώς μελετηθεί έως σήμερα.
Τα άρθρα που θα υποβληθούν πρέπει να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα και μπορούν να καλύπτουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεματικές, ο κατάλογος των οποίων δεν είναι σε καμία περίπτωση περιοριστικός:
- Θεωρητικές και μεθοδολογικές προκείμενες της έρευνας στις ΨΛΣ
- Ηλεκτρονική λογοτεχνία
- Πολυτροπικές και διαμεσικές γραφές
- Μετάφραση και μεταγραφή των νέων λογοτεχνικών ειδών
- Μετασχηματισμοί των αναγνωστικών πρακτικών
- Κώδικας και αλγόριθμοι: κριτικές προσεγγίσεις
- Σώματα κειμένων
- Ψηφιακές εκδόσεις
- Ψηφιακά αρχεία
- Κειμενικές βάσεις
- Επισημείωση κειμένου
- Ανάλυση κειμένου
- Τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνική έρευνα
- Οπτικοποίηση
- Συνεργατικές πρακτικές
- Δημοσιοποίηση και διάδοση της έρευνας
- Εκπαίδευση και διδακτική
Προθεσμία υποβολής άρθρων: 30 Σεπτεμβρίου 2025
Γλώσσες υποβολής: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά
Έκταση άρθρων: 10.000 λέξεις (μαζί με τις σημειώσεις, εκτός των βιβλιογραφικών αναφορών)
Τα άρθρα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας του περιοδικού και ακολουθούν υποχρεωτικά τις οδηγίες συγγραφής του, όπως είναι αναρτημένες στην ίδια πλατφόρμα.