Αχλύν δ' αύ τοι απ' οφθαλμών έλον: Η υπερφυσική όραση από τον Όμηρο στον Σικελιανό
Περίληψη
Στη ραψωδία Ε της Ιλιάδας ο Διομήδης ζητά τη βοήθεια της Αθηνάς για να εντοπίσει και να σκοτώσει τον Πάνδαρο που τον λάβωσε. Η θεά τού κάνει ένα απρόσμενο δώρο: «Απομάκρυνα» του λέει «από τα μάτια σου την αχλύ, για να μπορείς να ξεχωρίζεις [στο πεδίο της μάχης] το θεό από το θνητό» (αχλυν δ' αύ τοι απ' όφθαλμών έλον η πριν έπήεν, οφρ' ευ γιγνώσκης ήμέν θεόν ήδέ και άνδρα). Χάρη στην ικανότητα που αποκτά ο ήρωας σκοτώνει τον Πάνδαρο και συγκρούεται με τους θεούς, λαβώνοντας και αυτόν ακόμα τον Άρη, το θεό του πολέμου. Η δυνατότητα που έδωσε η Αθηνά στον Διομήδη να αποκτήσει υπερφυσική όραση με την απομάκρυνση της «αχλύος» από τα μάτια του αποτελεί πρωτοφανή περίπτωση στα ομηρικά έπη, που τράβηξε την προσοχή σχολιαστών, φιλοσόφων, ποιητών και πεζογράφων από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα. Το παρόν μελέτημα παρουσιάζει και συζητά εν συντομία κομβικές στιγμές της υποδοχής της ομηρικής σκηνής και συναφείς περιπτώσεις υπερφυσικής όρασης σε αρχαία και νεότερα κείμενα από τον Όμηρο μέχρι τον Σικελιανό.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Paschalis, M. (2017). Αχλύν δ’ αύ τοι απ’ οφθαλμών έλον: Η υπερφυσική όραση από τον Όμηρο στον Σικελιανό. Σύγκριση, 21, 72–85. https://doi.org/10.12681/comparison.86
- Τεύχος
- Τόμ. 21 (2010)
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό Σύγκριση διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Σύγκριση διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).