Creative and disturbing Infinity: Mirrors as Materials Mirrors as Materials
Περίληψη
Δημιουργικό και ανησυχητικό άπειρο: Οι καθρέφτες ως υλικά
Ο καθρέφτης, όσο συμβατικός και αν φαίνεται, ιδιαιτέρως, ως ένα καθημερινό αντικείμενο, ενέχει υψηλή δραστικότητα, όταν αποσπάται από το συμβατικό του πλαίσιο και τοποθετείται, για παράδειγμα, σ’ ένα έργο τέχνης. Το άρθρο διερευνά την οριακή υλικότητα/ χωρικότητα του καθρέφτη. Όταν ανέπτυξε τη θεωρία του για τη χωρικότητα, ο Foucault αναγνώρισε τις δυνατότητες του καθρέφτη και αποκάλυψε τα μεταβατικά χαρακτηριστικά του. Συνεπώς, πρόκειται να αξιολογηθούν στο παρόν άρθρο οι ιδιότητες του καθρέφτη, κυρίως, μέσα από το πρίσμα της φουκωικής θεωρίας. Δύο από τα ‘Infinity Mirror Rooms’ της Yayoi Kusama θα αποτελέσουν τα κεντρικά παραδειγματικά σημεία της ανάλυσης. Αυτές οι αποτελούμενες από καθρέφτες εγκαταστάσεις αποκαλύπτουν σε πρακτικό επίπεδο τις φουκωικές αντανακλάσεις: τη δημιουργική και, συγχρόνως, ανησυχητική δύναμη αυτού του υλικού. Όπως θα φανεί, η πιο προσεκτική-στενότερη εξέταση του υλικού εγείρει ερωτήματα, που ανακαλούν ορισμένες από τις σκέψεις του Roland Barthes περί της γνησιότητας και του συμβόλου, καθώς και το κατά Deleuze ομοίωμα. Ο καθρέφτης είναι υλικό διφορούμενο και ασύλληπτο –είναι δυνατό να οδηγήσει στη γένεση ενός (εικονικού) απείρου αλλά και να ενοχλήσει, να συγχύσει, να ταράξει, εξίσου, την κοινή αντίληψη.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Constantinescu, P. (2023). Creative and disturbing Infinity: Mirrors as Materials: Mirrors as Materials. Σύγκριση, 32, 211–220. ανακτήθηκε από https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/sygkrisi/article/view/35761
- Τεύχος
- Τόμ. 32 (2023)
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό Σύγκριση διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Σύγκριση διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).