Η εικονογραφημένη Κοσμογέννηση του Γ. Χούμνου στη μονή Σινά. Εικονογραφικά και αισθητικά προβλήματα
Περίληψη
Η Κοσμογέννηση, ένα ποίημα γραμμένο από τον Κρητικό Γεώργιο Χούμνο μετά το 1493 σώζεται σε τέσσερα χειρόγραφα από τα οποία τα δύο, ο κώδικας του Λονδίνου και ο κώδικας του Σινά είναι τα εικονογραφημένα. Ο τελευταίος, που συγγράφηκε μάλλον στο Σινά στα τέλη του 16ου αιώνα, υπερτερεί του κώδικα του Λονδίνου από άποψη κειμένου και εικονογράφησης. Η σύντομη ανάλυση εδώ θίγει βασικά ζητήματα της έρευνας, όπως η συνέχεια στην παραγωγή εικονογραφημένων Οκτατεύχων μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η αισθητική προσέγγιση του κώδικα αποκαλύπτει ότι ο κώδικας είναι δημιουργία ενός ευφάνταστου και δημιουργικού καλλιτέχνη επηρεασμένου από τη Βενετική καλαισθησία, ο οποίος παράλληλα κατανοεί την ποιητικότητα του κειμένου και προσπαθεί να την εκφράσει εικαστικά.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΓΑΛΑΒΑΡΗΣ Γ. (2011). Η εικονογραφημένη Κοσμογέννηση του Γ. Χούμνου στη μονή Σινά. Εικονογραφικά και αισθητικά προβλήματα. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 22, 103–114. https://doi.org/10.12681/dchae.295
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.