English
Περίληψη
Το άρθρο που ακολουθεί ξεκινά με την παρατήρηση ότι τόσο ο δημόσιος λόγος, όσο και ο διάλογος μεταξύ ενηλίκων εκπαιδευομένων σε ορισμένα εκπαιδευτικά πλαίσια, περιορίζεται συχνά σε κατηγορηματικούς ανταγωνιστικούς ισχυρισμούς, χαρακτηριστικό που μειώνει σημαντικά τις επιστημολογικές δυνατότητες της διαλογικής πράξης. Εκκινώντας από την περιγραφή της τρέχουσας ‘επιστημολογικής κρίσης’ από τους Hoggan και Hoggan - Kloubert (2021), το άρθρο επιχειρεί αρχικά να δείξει πώς αυτή η κρίση αντανακλάται στην κατανόηση της διαλογικής πράξης από μέρους συγκεκριμένων ομάδων ενηλίκων εκπαιδευομένων. Στη συνέχεια, το κείμενο προσπαθεί να διερευνήσει τρόπους μέσω των οποίων η κατανόηση αυτή μπορεί να εμπλουτιστεί και να μετασχηματιστεί σε μια πιο σύνθετη και πολυδιάστατη διεργασία. Ο κεντρικός προσανατολισμός μιας τέτοιας μετάβασης, αναπτύσσεται μέσα από το πρίσμα της Θεωρίας Μετασχηματισμού του Jack Mezirow (1991, 2000), και πηγάζει έτσι από την εξέταση αλλά και την προσπάθεια μετασχηματισμού των επιστημολογικών ‘νοητικών συνηθειών’ που χαρακτηρίζουν τη στρεβλή αντίληψη των εκπαιδευομένων σχετικά με τη διαλογική πράξη. Η συζήτηση σχετικά με τις επιστημολογικές νοητικές συνήθειες των εκπαιδευομένων, συνοδεύεται κατόπιν από την προσπάθεια συγκρότησης ενός πλαισίου διαλογικών δραστηριοτήτων, οι οποίες βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να πραγματώσουν τον παραπάνω μετασχηματισμό, και μάλιστα ειδικά σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αυτοί αρθρώνουν τις αξιακές προτεραιότητες και παραδοχές τους. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της συνειδητοποίησης της αξιολογικής και εννοιολογικής ‘πολυπλοκότητας’ από πλευράς των εκπαιδευομένων, και έχουν ως απώτερο στόχο την καλλιέργεια της ικανότητάς τους να συμμετέχουν υπεύθυνα και ενεργητικά στη διαλογική παραγωγή της γνώσης. Η σταδιακή καλλιέργεια αυτής της ικανότητας, παρουσιάζεται μέσα από ένα εύρος πρακτικών παραδειγµάτων, τα οποία αναλύονται ως προς τις µετασχηµατιστικές, φιλοσοφικές και ηθικές τους διαστάσεις. Τέλος, η νέα κατανόηση της διαλογικής πράξης από μέρους των εκπαιδευομένων, συσχετίζεται επίσης με την ικανότητά τους να ενεργοποιούν την ‘αναστοχαστική’ τους κρίση (βλ. και Kant, 1790 / 1987 στο Hoggan και Hoggan - Kloubert, 2021).
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Virvidaki, K. (2024). English. ADULT EDUCATION Critical Issues, 3(2), 48–56. https://doi.org/10.12681/haea.35198
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για τη μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στις προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).