Αναζητώντας τη Δημοκρατία Τι σκέφτεται η νεολαία για την πολιτική;
Περίληψη
Το παρόν άρθρο επιδιώκει να ερμηνεύσει τις στάσεις και τις απόψεις της νεολαίας αναφορικά με τις έννοιες της πολιτικής και της δημοκρατίας εξετάζοντας ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα που προέκυψαν στο πλαίσιο έρευνας του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Τα ευρήματα επισημαίνουν τη δυσαρέσκεια και τη δυσπιστία των νέων απέναντι στον πολιτικό κόσμο και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία· υποδεικνύουν επίσης μια τάση προτίμησης σε μορφές άμεσης δημοκρατίας, καθώς και τη θετική αποτίμηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο ως προς την ενίσχυση της οριζόντιας συμμετοχής. Τα αιτήματα της λογοδοσίας, της ανάληψης ευθύνης, της αποτελεσματικότητας, εν μέρει και της πολιτικής συμπερίληψης, αποκτούν ιδιάζουσα βαρύτητα στο πλαίσιο αυτής της δυσαρέσκειας. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι, ωστόσο, διφορούμενη: Συνδέεται συγχρόνως με τάσεις λαϊκισμού, αυταρχισμού ή/και τεχνοκρατικής ανάθεσης. Τέλος, η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία ασκεί σημαντική επίδραση σε ένα τμήμα της νεολαίας, ενώ ο θρησκευτικός συντηρητισμός στέκεται εμπόδιο στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και την εκκοσμίκευση του κράτους.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Διδυμιώτης Ο., Παρασκευά-Βελουδογιάννη Δ., Γκόγκου Σ., Κωνσταντάς Ο., & Κουζελης Γ. (2023). Αναζητώντας τη Δημοκρατία: Τι σκέφτεται η νεολαία για την πολιτική;. Αυτόματον: Περιοδικό Ψηφιακών Μέσων και Πολιτισμού, 2(2), 118–145. https://doi.org/10.12681/automaton.35479
- Ενότητα
- Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
1. Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
2. Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
3. Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).