Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση εν μέσω Πανδημίας: Συσταδοποιήσεις Εμπλεκομένων
Περίληψη
Με δεδομένη τη διαφορά μεταξύ των αμιγώς εκπαιδευτικών πλατφορμών μάθησης και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, η αποτύπωση των θετικών και αρνητικών πλευρών των τελευταίων αποτελεί αντικείμενο δυναμικής έρευνας. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι εφαρμογές του συμμετοχικού Διαδικτύου αποτελούν ένα εξαιρετικό μέρος για επικοινωνία, διάδοση γνώσης, ανταλλαγή ιδεών, επικοινωνία μεταξύ συμμαθητών και δασκάλων, δημιουργώντας πολυτροπικές κοινότητες μάθησης με έντονη κοινωνική και γνωσιακή αλληλεπίδραση. Είναι όμως δυνατόν να επιφέρουν και υπερβολική κατανάλωση ελεύθερου χρόνου, απόσπαση της προσοχής από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, οδηγώντας τελικά στην υποβάθμιση των σχολικών επιδόσεων παράλληλα με την πιθανή εμπλοκή σε καταστάσεις που εγκυμονούν κοινωνικούς κινδύνους άλλης μορφής. Για το λόγο αυτό, η στάση των εμπλεκομένων μερών στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων ποικίλει. Έχοντας διαθέσιμα τα αποτελέσματα έρευνας ερωτηματολογίου που στόχευσε στην αποτύπωση της κατάστασης που αφορά στη χρήση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε μια εποχή αμέσως μετά τις δραστικές κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid19, η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην κατηγοριοποίηση των εμπλεκομένων σε ότι αφορά την στάση τους με την εφαρμογή της μεθόδου της Πολλαπλής Παραγοντικής Ανάλυσης και της Αυτόματης Ιεραρχικής Ταξινόμησης. Τα αποτελέσματα αποσκοπούν στην κατηγοριοποίηση του δείγματος και την κατάρτιση ενός δομικού μοντέλου εκτίμησης με βάση τις απαντήσεις που έδωσε, εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη μέθοδο ταξινόμησης πολυμεταβλητής στατιστικής, φωτίζοντας έτσι, σε μια ιδιαίτερη περίοδο παρατήρησης, στάσεις και συμπεριφορές εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Βαγιάνος Δ., Κουτσουπιάς Ν., Τεχλικίδου Ε., & Κοκκινέλη Κ. (2024). Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση εν μέσω Πανδημίας: Συσταδοποιήσεις Εμπλεκομένων . Τετράδια Ανάλυσης Δεδομένων, 20(1), 78–94. ανακτήθηκε από https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/dab/article/view/31213
- Ενότητα
- Εμπειρικές μελέτες
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς δεν χρεώνονται με έξοδα υποβολής, επεξεργασίας ή δημοσίευσης των εργασιών τους. Τα κόστη αυτά καλύπτονται από την Ελληνική Εταιρία Ανάλυσης Δεδομένων.
- Τα πνευματικά δικαιώματα των εργασιών που δημοσιεύονται στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ προστατεύονται από την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ΝοDerivatives 4.0 International. Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Η άδεια αυτή επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία σε οποιαδήποτε μορφή μόνο για μη εμπορικούς σκοπούς. Αν οι τρίτοι τροποποιήσουν ή προσαρμόσουν το περιεχόμενο, οφείλουν να κοινοποιήσουν το τροποποιημένο περιεχόμενο for noncommercial purposes only. If others modify or adapt the material, they must license the modified material under identical terms.
- Με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για τη μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (π.χ. κατάθεση σε ακαδημαϊκά καταθετήρια), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
- Το περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Α επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια, μετά τη δημοσίευσή τους στο ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται. Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση της εργασίας στο περιοδικό και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους. Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php. Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.