Η εικονογραφία της εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου (αρχές του 13ου αιώνα) στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας
Περίληψη
Η έκδοση του νέου καταλόγου της συλλογής της Πινακοθήκης Τρετιακόφ έχει συμβάλει στη λεπτομερή μελέτη μεσαιωνικών ρωσικών έργων ζωγραφικής. Από τα δεκαέξι αντικείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στις πρωιμότερες εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, περιλαμβάνεται μία εικόνα του 13ου αιώνα με παράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η σημασία αυτής της εικόνας για την ιστορία της βυζαντινής τέχνης, παρά την προέλευσή της από το Νόβγκοροντ, είναι ιδιαίτερη σχετικά με την τεχνοτροπία της, η οποία θυμίζει μνημεία ελλήνων καλλιτεχνών των αρχών του 13ου αιώνα, καθώς και σχετικά με την εικονογραφία της, η οποία εξετάζεται στο παρόν άρθρο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
TATARCHENKO, S. N. (2023). Η εικονογραφία της εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου (αρχές του 13ου αιώνα) στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 43, 205–218. https://doi.org/10.12681/dchae.34383
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.