Η λατρεία του αγίου Ευδόκιμου
Περίληψη
Ο άγιος Ευδόκιμος (BHG 607) έζησε στην Καππαδοκία το α ́ μισό του 9ου αιώνα. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια συνδεόμενη με τους Μαλεΐνους και τους Φωκάδες. Ήταν στρατιωτικός, πέθανε σε νεαρή ηλικία και τάφηκε στο Χαρσιανό. Απέκτησε τη φήμη του θαυματουργού και ο τάφος του εξελίχθηκε σε προσκύνημα. Η εξέλιξη αυτή διακόπηκε βίαια ύστερα από τη μεταφορά του λειψάνου του Ευδοκίμου στην Κωνσταντινούπολη, κατ’ απαίτηση της οικογένειας. Χάρις στις προσπάθειες της οικογένειας και την υποστήριξη της Εκκλησίας στα τέλη του 9ου αιώνα η λατρεία του Ευδοκίμου στην πρωτεύουσα ήταν ήδη εδραιωμένη. Ο άγιος Ευδόκιμος συνδέθηκε με ναό της Θεοτόκου στην περιοχή Εξακιόνιον. Η λατρεία του υπήρξε δημοφιλής στην Κωνσταντινούπολη τουλάχιστον μέχρι την εποχή των Παλαιολόγων. Σώζονται αρκετές μικρογραφίες του, ενώ είναι σπάνιες οι απεικονίσεις του στη μεγάλη ζωγραφική.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
GEROLYMATOU, M. (2013). Η λατρεία του αγίου Ευδόκιμου. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 34, 79–90. https://doi.org/10.12681/dchae.1709
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.