Η μαγεία του γραπτού λόγου: Η μαρτυρία των επιγραφών στα βυζαντινά μαγικά φυλακτά
Περίληψη
Tο άρθρο μελετά την αποτροπαϊκή χρήση του γραπτού λόγου μέσω των επιγραφών που αναγράφονται σε βυζαντινά φυλακτά, δηλαδή σε προσωπικής φύσης φορητά αντικείμενα, τα οποία απευθύνονταν σε ένα χριστιανικό κοινό και έχουν ένα μαγικό χαρακτήρα, φέρουν δηλαδή παραστάσεις, σύμβολα και επιγραφές που δεν προέρχονται από τις παραδόσεις και τη διδασκαλία της επίσημης Εκκλησίας. Στόχος είναι να διερευνηθούν οι αντιλήψεις που κρύβονται πίσω από τη δημιουργία, κατοχή και χρήση αυτών των τεχνέργων και να αποδειχθεί πως ο λόγος που αναγράφεται σε αυτά τα αντικείμενα έχει τα χαρακτηριστικά μιας τελετουργικής γλώσσας, όπως αυτή ορίζεται σε ανθρωπολογικές και θρησκειολογικές μελέτες.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
FOSKOLOU, V. A. (2016). Η μαγεία του γραπτού λόγου: Η μαρτυρία των επιγραφών στα βυζαντινά μαγικά φυλακτά. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 35, 329–348. https://doi.org/10.12681/dchae.1761
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.