Σχετικά με το περιοδικό


Στόχοι του περιοδικού:

Να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και φοιτητές/τριες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία του θεάτρου, του εκπαιδευτικού δράματος και των παραστατικών τεχνών με την εκπαιδευτική διαδικασία, όπου κι αν αυτή λαμβάνει χώρα, μέσα ή έξω από το σχολείο.

Nα προωθήσει τη γνώση και να προβάλει την έρευνα στο πεδίο Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Να υποστηρίξει τον διάλογο και την επικοινωνία μεταξύ των αναγνωστών του σχετικά με θεωρητικά αλλά και πρακτικά θέματα που σχετίζονται με το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση.

 

Τα πεδία

Το περιοδικό καλύπτει όλους τους χώρους, οι οποίοι φιλοξενούν τη συνύπαρξη της μάθησης και του θεάτρου / δράματος, όπως:

- Το θέατρο και γενικά οι παραστατικές τέχνες και η διδασκαλία τους
- Το θέατρο / δράμα ως εκπαιδευτικό μέσο και διδακτικό εργαλείο
- Το θέατρο στην κοινότητα 
- Το θέατρο ως κοινωνική παρέμβαση
- Θεατροπαιδαγωγικά Προγράμματα
- Θεατρικό Παιχνίδι
- Δραματοθεραπεία, Ψυχόδραμα, Playback Theatre
- Άλλα θέματα θεωρίας, πρακτικής και έρευνας θεάτρου και παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση.


Στήλες και περιεχόμενο:

Στήλες και προδιαγραφές:

α) Επιστημονική αρθρογραφία: Πρωτότυπες έρευνες και θεωρητικά κείμενα, στα οποία το θεωρητικό υπόβαθρο και το ερευνητικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι σαφή και τεκμηριωμένα. Τα άρθρα υποβάλλονται σε διαδικασία ανώνυμης κρίσης από δύο αξιολογητές. Περίληψη 150 λέξεις, 3-5 λέξεις-κλειδιά. Σώμα κειμένου 4.500-6.000 λέξεις (εισαγωγή, θεωρητικό υπόβαθρο, μέθοδος έρευνας, αποτελέσματα, συζήτηση). Παραπομπές στο τέλος του κειμένου (endnotes), μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητες. Βιβλιογραφία, Βιογραφικό σημείωμα 150 λέξεις. Φωτογραφίες/πίνακες σε ξεχωριστό αρχείο.

β) Περιγραφές ‒ παρουσιάσεις καινοτόμων προγραμμάτων: τα οποία υλοποιήθηκαν σε σχολεία ή άλλους χώρους με συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους. Εδώ η προσωπική / υποκειμενική ματιά θα πρέπει να ισορροπεί με την ένταξη της έρευνας σε ένα θεωρητικό πλαίσιο. Τα άρθρα δεν υπόκεινται σε διαδικασία ανώνυμης κρίσης· ελέγχονται/εγκρίνονται από τη Συντακτική Επιτροπή. Περίληψη 150 λέξεις. 3-5 λέξεις-κλειδιά. Σώμα κειμένου 2.500-3.500 λέξεις (θεωρητικό πλαίσιο, λεπτομερής περιγραφή στόχων, εφαρμογής, αξιολόγησης). Βιβλιογραφία. Βιογραφικό σημείωμα 150 λέξεις. Φωτογραφίες σε ξεχωριστό αρχείo.

γ) Viewpoint: Η Συντακτική Επιτροπή δύναται να ζητήσει από εγκεκριμένες προσωπικότητες στον διεθνή χώρο να συνεισφέρουν με κείμενα άποψης

δ) Ανταποκρίσεις από συνέδρια (κατόπιν πρόσκλησης της Σ.Ε.): Σώμα κειμένου 1.000 λέξεις (πλήρης τίτλος συνεδρίου και φορέας διοργάνωσης, περιγραφή χαρακτηριστικών δραστηριοτήτων, αξιολόγηση). Φωτογραφίες σε ξεχωριστό αρχείο.

ε) Συνέντευξη: Μέλη της Σ.Ε. Διενεργούν συνεντεύξεις με προσωπικότητες του πεδίου και της επικαιρότητας. Η ΣΕ δέχεται προτάσεις για πρόσωπα ή θέματα.

στ) Περιλήψεις διδακτορικών διατριβών που εκπονήθηκαν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό με ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο του Θεάτρου στην Εκπαίδευση. Σώμα κειμένου 1.000 λέξεις (πλήρης αναφορά σε τίτλο, θεματική περιοχή, πανεπιστήμιο εκπόνησης, περιεχόμενο διατριβής).

 

Διαδικασία Ομότιμης Αξιολόγησης
Στο περιοδικό Εκπαίδευση & Θέατρο χρησιμοποιείται η μέθοδος της διαδικασίας “τυφλής” κρίσης για τη στήλη της επιστημονικής αρθρογραφίας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κείμενα κρίνονται ανώνυμα από δύο τουλάχιστον μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και των ανά τεύχος Ειδικών Επιστημονικών Συνεργατών.

 

Συχνότητα δημοσίευσης
Το περιοδικό εκδίδεται σε ετήσια βάση.

 

Πολιτική ανοικτής πρόσβασης
Το περιοδικό παρέχει άμεση ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό του με βάση την αρχή ότι η ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό έρευνα υποστηρίζει την παγκόσμια ανταλλαγή γνώσεων.


Ιστορικό περιοδικού

Το περιοδικό Εκπαίδευση & Θέατρο εκδίδεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 στα ελληνικά. Το Τεύχος 9 (2008) και το Τεύχος 19 (2018) εκδόθηκαν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Από το 2020 (Τεύχος  21) εκδίδεται και στις δύο γλώσσες (διπλή έκδοση). Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη περιεχόμενα προηγούμενων τευχών (ελεύθερη πρόσβαση) εδώ.

Από το 2023 το Εκπαίδευση & Θέατρο εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

 

Ηλεκτρονικός Εκδότης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.

Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.

Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.