Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από τα εκπαιδευτικά δράματα του ΚΘΒΕ «Προς την Ελευθερία» και «Στη Γη της Ελευθερίας» (2019-2021)


Δημοσιευμένα: Nov 20, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
Ιστορία προσφυγικό Eπανάσταση 1821 πρωτοβάθμια εκπαίδευση Έξοδος Μεσολογγίου εκπαιδευτικό δράμα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα
Ιωάννα Λιούτσια
https://orcid.org/0009-0005-4299-1281
Περίληψη

Το άρθρο παρουσιάζει τον τρόπο προσέγγισης, προετοιμασίας, εργασίας και εκτέλεσης των δύο προγραμμάτων εκπαιδευτικού δράματος με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση». Πρόκειται για τα Εκπαιδευτικά Δράματα «Προς την Ελευθερία» (2019) και «Στη Γη της Ελευθερίας» (2019-2020). Τα προγράμματα αυτά παρουσιάστηκαν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 5 περιφερειών. Με βασικό υλικό το σχολικό εγχειρίδιο της Ιστορίας, και συγκεκριμένα τα γεγονότα της πολιορκίας του Μεσολογγίου και της σύντομα απελεύθερης Μάνης, στόχος των δραμάτων αυτών ήταν, πέρα από την καλύτερη κατανόηση του ιστορικού πλαισίου, η εμβάθυνση σε έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η ομαδικότητα, η ειρήνη και η ελευθερία. Ένας εναλλακτικός τρόπος αποτύπωσης του ιστορικού παρελθόντος, συνδέοντάς το με τρέχουσες έννοιες και θεματικές που απασχολούν την κοινωνία, ενθαρρύνοντας έναν βιωματικό τρόπο συμμετοχής στη μάθηση. Μια προσπάθεια μετατόπισης των μαθητών από την απομνημόνευση προς την κριτική σκέψη, ώστε να οδηγηθούν σε μια διαφορετική πρόσληψη της ιστορίας.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Περιγραφές - παρουσιάσεις καινοτόμων προγραμμάτων
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Ιωάννα Λιούτσια

Η Ιωάννα Λιούτσια είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου (ΠΑΠΕΛ), με αντικείμενο έρευνας την τέχνη της περφόρμανς στα Βαλ­κάνια. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου και του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και της Ανω­τέρας Δραματικής Σχολής Σύγχρονο Θέατρο «Β. Διαμα­ντόπουλος». Από τις εκδόσεις Σοφία κυκλοφορεί η συλ­λογή σύντομων θεατρικών έργων για παιδιά δημοτικού 12 σκετς για 19 παγκόσμιες ημέρες. Εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός. Είναι μέλος του Πα­νελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και σχεδιάζει και εμψυχώνει εργαστήρια στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;».

Αναφορές
Αγγελόπουλος, Τ. (2016). Παίζοντας θέατρο, ασκήσεις και παιχνίδια για τη θεατρική αγωγή. Θεσσαλονίκη: Σοφία.
Αγγελόπουλος, Τ. (2018). Παίζοντας θέατρο με την ιστορία: Σχεδιάσματα για τη διδασκαλία της ιστορίας στην Στ΄ δημοτικού. Θεσσαλονίκη: Σοφία.
Αυδή, Α. & Χατζηγεωργίου, Μ. (2007). Η Τέχνη του Δράματος στην Εκπαίδευση. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Γκόβας, Ν. (2003). Για ένα νεανικό δημιουργικό θέατρο. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Wooland, B. (1999). Η Διδασκαλία του Δράματος στο δημοτικό σχολείο, Ρόλοι στη ζωή & ρόλοι στο θέατρο (Ε. Κανηρά, μετ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Κατσαρίδου, Μ. (2014). Η Θεατροπαιδαγωγική μέθοδος. Μια πρόταση για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας σε διαπολιτισμική τάξη. Θεσσαλονίκη: Σταμούλη.
Μποάλ, A. (1981). Το Θέατρο του Καταπιεσμένου. Αθήνα: Θεωρία.
Μποάλ, A. (2013). Θεατρικά παιχνίδια για ηθοποιούς και για μη ηθοποιούς (Μ. Παπαδήμα, μετ.). Θεσσαλονίκη: Σοφία.
Σέξτου, Π. (2005). Θεατρο-παιδαγωγικά προγράμματα στα σχολεία. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Δικτυογραφία
Ιστοσελίδα ΚΘΒΕ – εκπαιδευτικό πρόγραμμα Προς την Ελευθερία https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2&production=50783 [26.11.21]
Ιστοσελίδα ΚΘΒΕ – εκπαιδευτικό πρόγραμμα Στη Γη της Ελευθερίας https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2&production=51756 [26.11.21]