Various morphological types of thermogenic travertines in Northern Euboea and Eastern Central Greece

Περίληψη
Στο Βόρειο τμήμα της Εύβοιας και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν πολλές θερμές πηγές και σε κάποιες από αυτές αποτίθεται τραβερτίνης. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναγνωριστούν και να περιγραφούν οι μορφολογικοί τύποι των θερμογενών τραβερτινικών αποθέσεων. Για να διαπιστωθεί η σύσταση των κύριων ορυκτών φάσεων και η χημική τους σύσταση, δείγματα μελετήθηκαν με οπτικό μικροσκόπιο, περιθλασιμετρία ακτίνων Χ (XRD), ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και διεξήχθησαν μικροαναλύσεις (EDS). Όλες οι αποθέσεις διαπιστώθηκε ότι είναι θερμογενής τραβερτίνης και αποτελούνται κυρίως από αραγωνίτη και ασβεστίτη, σε μερικές περιπτώσεις σαν κύρια ορυκτή φάση διαπιστώθηκε και ένα άμορφο ένυδρο υδροξείδιο του σιδήρου (φειϋδρίτης). Οι μορφολογικοί τύποι που αναγνωρίστηκαν και περιγράφηκαν, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και μερικοί από αυτούς είναι σπάνιοι. Μορφολογικές παρατηρήσεις μαζί με παρατηρήσεις υπαίθρου υποδηλώνουν και πιθανή συμμετοχή οργανικών παραγόντων κατά τον σχηματισμό των υπό μελέτη τραβερτινών. Παρόμοιοι μορφολογικοί τύποι, σε τόσο μεγάλη ποικιλία απαντώνται σε μεγάλα ενεργά υδροθερμικά-τραβερτινικά συστήματα όπως π.χ. Yellowstone, Rapolano Terme.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kanellopoulos, C. (2013). Various morphological types of thermogenic travertines in Northern Euboea and Eastern Central Greece. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(4), 1929–1938. https://doi.org/10.12681/bgsg.10958
- Ενότητα
- Γεωθερμία

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.