Laboratory testing properties of sandstones
Περίληψη
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η εκτίμηση των γεωτεχνικών παραμέτρων του βραχώδους υλικού των ψαμμιτών που συνιστούν ένα σημαντικό τμήμα των σχηματισμών του φλύσχη. Εκτελέστηκε ένας σημαντικός αριθμός εργαστηριακών δοκιμών Βραχομηχανικής σε δείγματα ψαμμιτών από διαφορετικές περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Υπολογίστηκαν οι φυσικές και μηχανικές παράμετροι τους και συγκεκριμένα το πορώδες (η), το ξηρό φαινόμενο βάρος (ρ^, οι ταχύτητες διάδοσης των υπερήχων (Vp, VJ καθώς επίσης και οι αντοχές σε σημειακή φόρτιση (Ιφο)) και σε μοναξονική θλίψη (σ0). Επίσης προσδιορίστηκε η σταθερά m, που χρησιμοποιείται στο κριτήριο θραύσης των Hoek και Brown, ύστερα από ανάλυση αποτελεσμάτων δοκιμών τριαξονικής φόρτισης σε διαφορετικές πλευρικές τάσεις. Τέλος, έγινε στατιστική επεξεργασία των παραπάνω παραμέτρων και εκτιμήθηκαν εμπειρικές σχέσεις μεταξύ των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών του βραχώδους υλικού.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Koukis, G., Sabatakakis, N., & Papanakli, S. (2007). Laboratory testing properties of sandstones. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(4), 1695–1702. https://doi.org/10.12681/bgsg.17083
- Ενότητα
- Engineering Works and Geological Applications
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.