Hygienic status of fresh non ripened sausages (Home type sausages) in the region of Thessalia


Κ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
XP. ΜΟΥΤΛΙΑ
Α. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
Π. ΜΑΓΚΟΥΤΑ
Abstract

We examined microbiologically 110 samples offresti non ripened sausages (home made type sausages) of different sausage factories in the region of Thessalia in order to determine the hygienic status and demonstrate the acceptability or not of them. The examination proved that the hygienic status of the sampled sausages is not satisfactory and measures are proposed in order to make these products safer for the consumer

Article Details
  • Section
  • Articles
Downloads
Download data is not yet available.
References
Βογιάζας Δ., Ίωακειμίδης Ι., Παπαναστασίου Κ., Παπαχρήστου Κ., (1973): Συχνότης καί βαθμός μολύνσεως τού ήπατος νωπών καί κατεψυγμένων ορνίθων ώς καί αλλαντικών αέρος δι' E. Coli καί έντεροπαθογόνων στελεχών ταύτης. Κτηνιατρικά Νέα, τόμος 5, τεύχος 1, σελίς 16-19.
Buttiaux R., Beerens Η., Tacqueta, Manuel de Techniques Bactériologiques Editions Flammarion, Paris, 1966.
Castagnoli, Band Tiecco G. (1963): Guida All' Esame Microbiologico Degli Alimenti di Origine Animale, Istituto Superiore di Sanità – Laboratori Veterinaria.
Cerba (1968): Les Coliforms des Aliments, Institut Pasteur de Lille, Cours Magistral.
Cowan ST., Steele K.J. (1970): Manual for the Identification of Medical Bacteria. Cambridge University Press. Cambridge England.
Έμμανουηλίδου - 'Αρσένη Α. (1976): Μικροβιολογία Κλινική καί 'Εργαστηριακή Έκδοση 2α, Κοβάνης, 'Αθήναι
Edwards P.R. and Ewing W.H. (1962): Identification of Enterobacteriaceae, Burgees Publishing Company, Minneapolis, Minnesota, U.S.A.
Καραϊωάννογλου Π. (1975): Συμβολή εις τήν μελέτην της ύγειονολογικής καταστάσεως των εν Ελλάδι παρασκευαζομένων αλλαντικών αέρος. Διατριβή επί δικτατορία, Επιστημονική Έπετηρίς Κτηνιατρικής Σχολής τόμος 16, Θεσσαλονίκη.
Leinster L. (1972): Fleischwirtschaft, 52. 230.
Πανέτσου Α. (1967): Υγιεινή τροφίμων ζωικής προελεύσεως, Θεσσαλονίκη.
Pederson, CS. (1971): Microbiology of Food Fermentations. The a VI Publishing Co, Ine, Westport, Conecticut.
Σκουντζος Κ., Γιώτης Α., (1976): Βακτηριολογικός έλεγχος τροφίμων -ποτών - ύδατος.
Sharf J.M. (1966): Recommended Methods for the Microbiological Examination of Foods, 12th Edition, Apha New York, U.S.A.
Thatcher, F.S., and Clark, D.S. (1968): Microorganisms in Foods• University of Toronto Press.
Valter W.C. (1967): Standard Methods for the Examination of Dairy Products, 12th Edition, Apha New York U.S.A.
Most read articles by the same author(s)