Υποξεία δυσπεπτική οξέωση των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων
Περίληψη
Η υποξεια ή υποκλινική δυσπεπτική οξέωση (Subacute Ruminai Acidosis, SARA) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταβολικές νόσους των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων και χαρακτηρίζεται από πτώση του pH του περιεχομένουτης μεγάλης κοιλίας (ΜΚ), λίγες ώρες μετά τη χορήγηση τροφής, κάτω από 5,5 (έως και 5). Από τη μελέτη της επιδημιολογίας της προκύπτει ότι η SARA απαντάται συχνότερα σε εντατικές εκτροφές και η εμφάνιση της, αν και έχει μελετηθεί μόνο σελίγες χώρες, είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου αποτελεί η πτώση του pH του περιεχομένου της ΜΚ κάτω από τα φυσιολογικά όρια, λόγω της υπέρμετρης αύξησης της συγκέντρωσης των πτητικών λιπαρών οξέων (ΠΛΟ) σε αυτό. Η αύξηση της συγκέντρωσης των ΠΛΟ μπορεί να οφείλεται είτε στην υπέρμετρη παραγωγή τους από τη χορήγησησιτηρεσίων πλούσιων σε ταχέως ζυμωμένους υδατάνθρακες είτε σε βραδεία απορρόφηση των ΠΛΟ από το τοίχωμα της ΜΚ είτε λόγω ελλιπούς προσαρμογής του σε υψιενεργειακά σιτηρέσια είτε λόγω βλάβης του. Σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της νόσου φαίνεται να διαδραματίζουν και οι λεπτοτεμαχισμένες ζωοτροφές, οι οποίες δεν διεγείρουν επαρκώς τη μάσηση κατάτην πρόσληψη της τροφής και τον μηρυκασμό, με συνέπεια τη μικρή παραγωγή σιέλου, ο οποίος δρα ρυθμιστικά στο pH της ΜΚ. Η διάγνωση της SARA, σύμφωνα με τον ορισμό της, στηρίζεται στη μέτρηση του pH της ΜΚ σε συγκεκριμένο χρονικόδιάστημα μετά την παράθεση τροφής. Η συνεχής μέτρηση του pH για ερευνητικούς λόγους γίνεται είτε με τη δημιουργία μόνιμου συριγγίου στη ΜΚ, απ' όπου εισάγεται συσκευή μέτρησης pH, είτε με τη χορήγηση από το στόμα ειδικού βώλου-πομπού μέτρησης του pH, ο οποίος καταγράφει και αποστέλλει τις μετρήσεις σε υπολογιστή-δέκτη. Η δεύτερη μέθοδος, λόγωτου απαιτούμενου εξοπλισμού, προς το παρόν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, ταυτόχρονα όμως, πολλά υποσχόμενη. Στην κλινική πράξη η συλλογή δείγματος περιεχομένου ΜΚ γίνεται είτε με τη χρήση στομαχικού καθετήρα είτε, ακόμη καλύτερα, μετά από παρακέντηση της ΜΚ. Οι επιπτώσεις της νόσου στις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μείωση της γαλακτοπαραγωγής, την πτώση της λιποπεριεκτικότητας του παραγόμενου γάλακτος, την πρόκληση ενδονυχίτιδας και,κατά συνέπεια, χωλότητας κ.ά. Η αντιμετώπιση της SARA βασίζεται σε διαχειριστικά και διατροφικά μέτρα που στόχο έχουντην εξάλειψη των αιτιών της νόσου.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
KITKAS (Γ.Χ. ΚΙΤΚΑΣ) G. C., PANOUSIS (Ν. ΠΑΝΟΥΣΗΣ) N., VALERGAKIS (Γ.Ε. ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ) G. E., & KARATZIAS (Χ. ΚΑΡΑΤΖΙΑΣ) C. (2017). Υποξεία δυσπεπτική οξέωση των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 62(4), 352–362. https://doi.org/10.12681/jhvms.14867
- Τεύχος
- Τόμ. 62 Αρ. 4 (2011)
- Ενότητα
- Review Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.