Οι συνθήκες εκτροφής και οι μέθοδοι παραγωγής σε ποίμνια προβάτων της φυλής Χίου
Περίληψη
Στόχος της εργασίας ήταν να περιγραφούν τα χαρακτηριστικά των εκτροφών και οι μέθοδοι εκτροφής εντατικάεκτρεφόμενων προβάτων της φυλής Χίου στην Ελλάδα. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το σύνολο των 66 εκτροφών τουαγροτικού συνεταιρισμού προβατοτρόφων φυλής Χίου «Μακεδονία». Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου,το οποίο συμπληρώθηκε κατά την επίσκεψη του ίδιου κτηνίατρου σε κάθε εκτροφή. Από τα στοιχεία που προέκυψανδημιουργήθηκε μια εκτενής βάση δεδομένων, από την οποία επιλέχθηκαν τέσσερις ανεξάρτητες μεταβλητές: μέγεθος ποιμνίου,εμπειρία του κτηνοτρόφου, διαθεσιμότητα βόσκησης και αριθμός ημερήσιων αρμεγμάτων. Στη συνέχεια, έγινε ανάλυση διακύμανσηςκατά έναν παράγοντα, προκείμενου να διαπιστωθεί η επίδραση τους στη γαλακτοπαραγωγή. Τα αποτελέσματαέδειξαν ότι ο μέσος όρος των ζώων στα ποίμνια ήταν 314 πρόβατα (16 κριάρια, 210 προβατίνες και 88 ζυγούρια). Διαπιστώθηκευψηλή θετική συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους του ποιμνίου και του ύψους της γαλακτοπαραγωγής (Ρ<0.05). Επιπλέον, σταμεγάλα ποίμνια απασχολούνταν περισσότεροι εργάτες και εφαρμόζονταν τρία αρμεγματα την ήμερα (Ρ<0,05). Οι εκτροφέςστην πλειονότητα τους διέθεταν αρμεκτήρια (83,3%) και η μέση γαλακτοπαραγωγή ανά προβατίνα ήταν 276,6±55,6 λίτρα. Οικτηνοτρόφοι ήταν σχετικά νέοι (41,2±8,9 ετών), με σχετικά μικρή εμπειρία στην εκτροφή προβάτων. Ωστόσο, το μορφωτικότους επίπεδο ήταν υψηλό και έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εντατικοποίηση και την εξειδίκευση των μεθόδωνπαραγωγής. Η ιδιόκτητη γη ήταν γενικά περιορισμένη (κατά μέσο όρο 7,6 εκτάρια) και χρησιμοποιείτο κυρίως για την ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών, ενώ η χρήση της ως βοσκότοπος ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Στις περισσότερες εκτροφές τα χορηγούμενασιτηρεσια δεν ήταν ισορροπημένα και επικρατούσε η υπερκατανάλωση συμπυκνωμένων ζωοτροφών. Σε επίπεδοπρόληψης ασθενειών γίνονταν εμβολιασμοί (για κλωστήριο ιάσεις στο 100% των ποιμνίων) και χορήγηση αντιπαρασιτικώνφαρμάκων (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο). Συμπερασματικά, οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι εκτροφής στα ποίμνια πουμελετήθηκαν ήταν ικανοποιητικές, ενώ από την έρευνα αναδείχθηκαν οι δυνατότητες για περαιτέρω βελτιώσεις οι οποίεςσυζητούνται διεξοδικά.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
GELASAKIS (A. ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ) A. I., VALERGAKIS (Γ. ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ) G. E., FORTOMARIS (Π. ΦΟΡΤΟΜΑΡΗΣ) P., & ARSENOS (Γ. ΑΡΣΕΝΟΣ) G. (2018). Οι συνθήκες εκτροφής και οι μέθοδοι παραγωγής σε ποίμνια προβάτων της φυλής Χίου. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 61(2), 111–119. https://doi.org/10.12681/jhvms.14880
- Τεύχος
- Τόμ. 61 Αρ. 2 (2010)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.