Η διατροφή των κριαριών στις εκτροφές προβάτων φυλής Χίου του Συνεταιρισμού Προβατοτροφων «Μακεδονία»
Περίληψη
Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να διαπιστωθεί εάν τα χορηγούμενα στα κριάρια σιτηρέσια στις εντατικές εκτροφές προβάτων φυλής Χίου ανταποκρίνονται στις θρεπτικές ανάγκες τους. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις 66 εκτροφές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων φυλής Χίου «Μακεδονία» και αξιολογήθηκαν με βάση τα δεδομένα του INRA και του NRC. Για τη στατιστική επεξεργασία χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση διακύμανσης. Διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες των ζώων σε καθαρή ενέργεια γαλακτοπαραγωγής, πεπτές αζωτούχες ουσίες, απορροφήσιμο ασβέστιο και φωσφόρο, υπερκαλύπτονταν σεμεγάλο βαθμό από τα χορηγούμενα σιτηρέσια. Η κατάταξη των εκτροφών σε τρεις ομάδες (Α, Β και Γ, 26,15 και 25 εκτροφές, αντίστοιχα),ανάλογα με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κριαριών κατά την περίοδο της συντήρησης (100%, 122%και 154%, αντίστοιχα), έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των σιτηρεσίων στον τομέα αυτόν, καθώς οι χορηγούμενες ποσότητες συμπυκνωμένων ζωοτροφών είναι συχνά υπερβολικές. Η γεωγραφική περιοχή, η μεγάλη ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και η συνεχής παραμονή του ποιμνίου στο προβατοστάσιο επηρέαζαν σημαντικά τη συχνότητα κατάταξης των εκτροφώνστην ομάδα Γ. Τα σιτηρέσια που χορηγούνταν κατά τις περιόδους προετοιμασίας και συζεύξεων υπερκάλυπταν, κ.μ.ο.,τις ενεργειακές ανάγκες των κριαριών κατά 40-50%. Η υπερπροσφορά αζωτούχων ουσιών (200-250% των αναγκών) ήταν γενικευμένη και οφειλόταν τόσο στη χορήγηση σανού μηδικής ως βασικής χονδροειδούς ζωοτροφής όσο και στη συμμετοχή του σογιάλευρου και άλλων πλακούντων ελαιουργίας (10% και 5%, αντίστοιχα) στα χορηγούμενα μίγματα συμπυκνωμένων ζωοτροφών.Η υπερπροσφορά ασβεστίου ήταν επίσης γενικευμένη. Αντίθετα, 1 στις 4 εκτροφές δεν κάλυπτε τις ανάγκες των ζώωνσε φωσφόρο την περίοδο της συντήρησης. Επιπλέον, μόνο στο 37,9% των εκτροφών καλύπτονταν οι ανάγκες των ζώων σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία κατά την περίοδο αυτή. Η κατάσταση βελτιωνόταν στα σιτηρέσια προετοιμασίας και συζεύξεων (54,5% και74,2%, αντίστοιχα), απείχε όμως ακόμα σημαντικά από την επιθυμητή. Υπολογίστηκε ότι ο καταρτισμός ορθολογικών σιτηρεσίων μπορεί να μειώσει τις ετήσιες δαπάνες διατροφής των κριαριών κατά 20€ τουλάχιστον. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος πάχυνσης των κριαριών και η αρνητική επίδραση της στην αναπαραγωγική τους ικανότητα, καθώς και η εμφάνιση κάποιων παθολογικών καταστάσεων, όπως η ουρολιθίαση, μπορούν να μειωθούν σημαντικά.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
VALERGAKIS (Γ. Ε. ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ) G. E., GELASAKIS (Α. Ι. ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ) A. I., OIKONOMOU (Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ) G., BAZDAGIANNI (Ζ. ΜΠΑΣΔΑΠΑΝΝΗ) Z., & ARSENOS (Γ. ΑΡΣΕΝΟΣ) G. (2017). Η διατροφή των κριαριών στις εκτροφές προβάτων φυλής Χίου του Συνεταιρισμού Προβατοτροφων «Μακεδονία». Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 59(4), 346–356. https://doi.org/10.12681/jhvms.14969
- Τεύχος
- Τόμ. 59 Αρ. 4 (2008)
- Ενότητα
- Research Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.