Χαρακτηριστικά εκτροφής και παθολογικά προβλήματα νέων ειδών εκτρεφόμενων ψαριών γλυκού νερού στην Ελλάδα
Περίληψη
Οι μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την ανάπτυξηκαι παθολογία των ειδών: Mugil cephalus (κέφαλος) και Acipenser gueldestaedi (οξυρρυγχος), υπό συνθήκες εντατικής εκτροφής, είναι πολύ περιορισμένες σε αριθμό και δεδομένα και όσον αφορά στις διατροφικές ανάγκες των συγκεκριμένων ειδών, πολύ ελλιπείς. Έτσι, για την εκτροφή των δυο ειδών σήμερα χρησιμοποιούνται τροφές παρασκευασμένες να καλύπτουν τις διατροφικές απαιτήσειςτης πέστροφας ή των ευρυαλων ειδών, όπως της τσιπούρας και του λαβρακιου. Ο κέφαλος Mugil cephalus προσαρμόζεται εύκολα σε εντατική εκτροφή με κύριο παρατηρούμενο παθολογικό πρόβληματις υποτροπιάζουσες προσβολές από Chilodonella sp.. Τα κεφαλοειδή που εκτρέφονται σε λιμνοθάλασσες προσβάλλονται από ένα πλήθος παρασίτων, τα οποία συνήθως δεν προκαλούν απώλειες και παθολογικά προβλήματα. Ο οξυρρυγχος Acipenser gueldestaedi είναι ένα πολύ επιθυμητό είδος για εκτροφή, λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης, της καλής αξιοποίησης της τροφής και του υψηλού δείκτη μετατρεψιμότητας και ικανότητας του να προσαρμόζεται σε διαφορετικά συστήματα εκτροφής. Επιπλέον, είναι ανθεκτικός ο' ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και στο stress, ενώ η θνησιμότητα των ψαριών άνω των 5 g είναι μικρότερη από 5%. Οι αναφορές για ασθένειες εκτρεφόμενου οξυρρυγχου προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Αμερική και αφορούν κυρίως σε ιογενείς μολύνσεις. Στην Ελλάδα, το είδος Acipenser gueldestaedi φαίνεται να είναι πολύ επιρρεπές στην προσβολή από Noda virus, καθώς και οτην εμφάνιση σκελετικών ανωμαλιών σε άτομα άνω των 500 g. Οι σκελετικές ανωμαλίες εμφανίζονται σε αυξανόμενο ποσοστό σε άτομα που εκτρέφονται σε ανοικτά συστήματα. Η ιστοπαθολογική διερεύνησητων σκελετικών ανωμαλιών σε εκτροφές του Καναδά καιτης Ελλάδας δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα όσον αφορά στην αιτιολογία, ενώ δεν μπόρεσε να αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την τροφή. Οι ανωμαλίες αυτές έχουν παρατηρηθεί διεθνώς σε εκτρεφόμενο οξυρρυγχο, αλλά δεν έχουν μελετηθεί πλήρως ακόμα. Σε προχωρημένο στάδιο τα ψάρια εμφανίζουν ανικανότητα κολύμβησης, δεν τρέφονται και σύντομα υποκύπτουν σε δευτερογενείς μολύνσεις με Aeromonas hydrophila.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
RAGIAS (Β. ΡΑΓΙΑΣ) B., & ATHANASSOPOULOU (Φ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ) F. (2017). Χαρακτηριστικά εκτροφής και παθολογικά προβλήματα νέων ειδών εκτρεφόμενων ψαριών γλυκού νερού στην Ελλάδα. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 56(1), 39–46. https://doi.org/10.12681/jhvms.15068
- Τεύχος
- Τόμ. 56 Αρ. 1 (2005)
- Ενότητα
- Review Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.