Σησαμοειδίτιδα του ίππου: Αναφορά σε ένα κλινικό περιστατικό
Περίληψη
Σησαμοειδίτιδα είναι η φλεγμονή των σησαμοειδών οστών της πρώτης φάλαγγας. Η αιτιοπαθογένεια της νόσου παραμένει αδιευκρίνιστη, ενώ για την αντιμετώπιση της έχουν προταθεί διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται περίπτωση ίππου φυλής Dutch Warmblood, ηλικίας 16 ετών,με σησαμοειδίτιδα του δεξιού πρόσθιου άκρου. Αρχικά ο ίππος παρουσίαζε χωλότητα (3/10) του δεξιού πρόσθιου άκρου με θετική δοκιμασία κάμψης του περιφερικού τμήματος του άκρου και οίδημα του κυνήποδα. Μετά το θετικό αποτέλεσμα της άνω παλαμιαίας αναισθησίας έγινε ακτινολογικός έλεγχος και διαπιστώθηκαν πολλαπλές ακτινοδιαυγείς εστίες κατά μήκος της οπίσθιας επιφάνειας των σησαμοειδών οστών της πρώτης φάλαγγας και ελάχιστη παραγωγή νέου οστίτη ιστού στη βάση των οστών αυτών. Κατά την υπερηχοτομογραφική διερεύνηση του άκρου ο σύνδεσμος αναρτήρας του κυνήποδα και οι κάτω σησαμοειδικοί σύνδεσμοι δεν εμφάνισαν παθολογικά ευρήματα. Χορηγήθηκε φαινυλοβουταζόνη (4mg/kg ενδοφλεβίως S.I.D.) επί 5 ημέρες και συστήθηκε ανάπαυση του ίππου επί 15 ημέρες. Κατά την επανεξέταση του 3 μήνες μετά από την αρχική εξέταση με τον ακτινολογικό έλεγχο του κυνήποδα αναδείχθηκαν οι ίδιες με το παρελθόν αλλοιώσεις. Από τηνυπερηχοτομογραφική εξέταση, όμως, διαπιστώθηκε διόγκωση κατά 50% του έξω κλάδου του συνδέσμου αναρτήρα του κυνήποδα και απώλεια του περιγράμματος του. Επίσης, διαπιστώθηκαν ανηχογενείς περιοχές σε αυτόν, καθώς και η παρουσία επασβεστώσεων, ιδίως στην κατάφυσή του. Για την αντιμετώπιση της τοπικής φλεγμονής χορηγήθηκε και πάλι φαινυλοβουταζόνη (4mg/kg ενδοφλεβίως S.I.D.) επί 10 ημέρες, έγινε τοπική υδροθεραπεία με ψυχρό νερό και συστήθηκε ανάπαυση του ίππου επί 30 ημέρες. Στο τέλος της χρονικής αυτής περιόδου η τοπική φλεγμονή είχε υποχωρήσει πλήρως. Για την αντιμετώπιση των χρόνιων πλέον αλλοιώσεων των σησαμοειδών και του συνδέσμου αναρτήρα του κυνήποδα εφαρμόστηκε εκδορίο (TWYDIL Liquid Blister®). Ο ίππος παρέμεινε στο στάβλο για ακόμη τρεις εβδομάδες και πεταλώθηκε με ειδικό ορθοπεδικό πέταλο (κλειστό ωοειδές με ανασηκωμένες πτέρνες και κεκλιμένο πρόσθιο τμήμα). Στη συνέχεια συστήθηκε προοδευτική επάνοδος του ίππου στην εργασία.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
DIAKAKIS (Ν.ΔΙΑΚΑΚΗΣ) N., MARAKI (M. MAPAKH), M., PATSIKAS (Μ. ΠΑΤΣΙΚΑΣ) M., & DESIRIS (Α. ΔΕΣΙΡΗΣ) A. (2017). Σησαμοειδίτιδα του ίππου: Αναφορά σε ένα κλινικό περιστατικό. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 56(4), 350–357. https://doi.org/10.12681/jhvms.15095
- Τεύχος
- Τόμ. 56 Αρ. 4 (2005)
- Ενότητα
- Case Report
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.