Μέτρα κτηνιατρικής προστασίας βιοασφάλειας σε επίπεδο εκτροφής για την παραγωγή χοίρειου κρέατος αποδεκτής υγειονομικά ποιότητας
Περίληψη
Η ελληνική χοιροτροφία στις αρχές του 21ου αιώνα καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Η σημερινή δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει οφείλεται στην έλλειψη προγραμματισμού και στόχων, ως συνέπεια της λήψης λανθασμένων αποφάσεων από όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους φορείς. Παράλληλα, οι απαιτήσεις του συγχρόνου καταναλωτή για άριστης υγειονομικά ποιότητας χοίρειο κρέας και οι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την επιβίωση της ελληνικής χοιροτροφίας. Εκείνο που απαιτείται είναι η εφαρμογή νομοθετικά κατοχυρωμένου προγράμματος κτηνιατρικής διαχείρισης στις ελληνικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, συμφωνά με τις οδηγίες του υπευθύνου κτηνιάτρου της εκτροφής. Για την ορθή λειτουργία του προγράμματος είναι απαραίτητη η τήρηση των κανόνων κτηνιατρικής προστασίας βιοασφάλειας και η εφαρμογή συστημάτων συμβατών με τοHACCP σε επίπεδο εκτροφής. Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα παραγωγής χοίρων σφαγής υψηλού επιπέδου υγείας. Το πρόγραμμα κτηνιατρικής διαχείρισης θα συμβάλει καθοριστικά και σε συνεργασία με τους περαιτέρω υπευθύνους φορείς (υγιεινολόγοι κτηνίατροι,κρεοσκόποι κτηνίατροι κ.λπ.), στην παραγωγή υψηλής ποιότητας υγειονομικά πιστοποιημένου χοίρειου κρέατος, το οποίο αποδεδειγμένα προτιμά ο Έλληνας και κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής. Παράλληλα, η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος στις ελληνικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις θα οδηγήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της ελληνικής χοιροτροφίας παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Εάν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους υπευθύνους φορείς, θα υπάρξει τελικά δυνατότητα επιβίωσης για την ελληνική χοιροτροφία συμφωνά με τα σημερινά δεδομένα.Έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες του καταναλωτή για υψηλής ποιότητας υγειονομικά πιστοποιημένο χοίρειο κρέας με την εφαρμογήόλων των απαραίτητων μέτρων που θα προστατεύουν την παραγωγική διαδικασία από το «στάβλο έως το πιάτο».
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
KYRIAKIS (Σ. Κ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ) S. C., ALEXOPOULOS (Κ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ) C., TASSIS (Π.Δ. ΤΑΣΣΗΣ) P. D., TZIKA (Ε.Δ. ΤΖΗΚΑ) E. D., KRITAS (Σ.Κ. ΚΡHΤΑΣ) S. K., KYRIAKIS (Κ.Σ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ) C. S., & LYMPEROPOULOS (Α.Γ. ΛΥΜΠΕΡΟΟΥΛΟΣ) A. G. (2017). Μέτρα κτηνιατρικής προστασίας βιοασφάλειας σε επίπεδο εκτροφής για την παραγωγή χοίρειου κρέατος αποδεκτής υγειονομικά ποιότητας. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 54(3), 261–270. https://doi.org/10.12681/jhvms.15268
- Τεύχος
- Τόμ. 54 Αρ. 3 (2003)
- Ενότητα
- Special Article
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.