Μέτρα κτηνιατρικής προστασίας βιοασφάλειας σε επίπεδο εκτροφής για την παραγωγή χοίρειου κρέατος αποδεκτής υγειονομικά ποιότητας


Δημοσιευμένα: Δεκ 19, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Κτηνιατρική προστασία Βιοασφάλεια Χοιροτροφική εκμετάλλευση.
S. C. KYRIAKIS (Σ. Κ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ)
C. ALEXOPOULOS (Κ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ)
P. D. TASSIS (Π.Δ. ΤΑΣΣΗΣ)
E. D. TZIKA (Ε.Δ. ΤΖΗΚΑ)
S. K KRITAS (Σ.Κ. ΚΡHΤΑΣ)
C. S. KYRIAKIS (Κ.Σ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ)
A. G. LYMPEROPOULOS (Α.Γ. ΛΥΜΠΕΡΟΟΥΛΟΣ)
Περίληψη

Η ελληνική χοιροτροφία στις αρχές του 21ου αιώνα καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Η σημερινή δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει οφείλεται στην έλλειψη προγραμματισμού και στόχων, ως συνέπεια της λήψης λανθασμένων αποφάσεων από όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους φορείς. Παράλληλα, οι απαιτήσεις του συγχρόνου καταναλωτή για άριστης υγειονομικά ποιότητας χοίρειο κρέας και οι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την επιβίωση της ελληνικής χοιροτροφίας. Εκείνο που απαιτείται είναι η εφαρμογή νομοθετικά κατοχυρωμένου προγράμματος κτηνιατρικής διαχείρισης στις ελληνικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, συμφωνά με τις οδηγίες του υπευθύνου κτηνιάτρου της εκτροφής. Για την ορθή λειτουργία του προγράμματος είναι απαραίτητη η τήρηση των κανόνων κτηνιατρικής προστασίας βιοασφάλειας και η εφαρμογή συστημάτων συμβατών με τοHACCP σε επίπεδο εκτροφής. Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα παραγωγής χοίρων σφαγής υψηλού επιπέδου υγείας. Το πρόγραμμα κτηνιατρικής διαχείρισης θα συμβάλει καθοριστικά και σε συνεργασία με τους περαιτέρω υπευθύνους φορείς (υγιεινολόγοι κτηνίατροι,κρεοσκόποι κτηνίατροι κ.λπ.), στην παραγωγή υψηλής ποιότητας υγειονομικά πιστοποιημένου χοίρειου κρέατος, το οποίο αποδεδειγμένα προτιμά ο Έλληνας και κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής. Παράλληλα, η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος στις ελληνικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις θα οδηγήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της ελληνικής χοιροτροφίας παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Εάν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους υπευθύνους φορείς, θα υπάρξει τελικά δυνατότητα επιβίωσης για την ελληνική χοιροτροφία συμφωνά με τα σημερινά δεδομένα.Έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες του καταναλωτή για υψηλής ποιότητας υγειονομικά πιστοποιημένο χοίρειο κρέας με την εφαρμογήόλων των απαραίτητων μέτρων που θα προστατεύουν την παραγωγική διαδικασία από το «στάβλο έως το πιάτο».

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Special Article
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Alonso PRT, Vegas M DEL Ρ (2001) Pig health problems in a large integrated farming company and their control through modern biosecurity and assessment methods. The Pig Journal, vol. 47, 67-73
Amass S, Halbur P, Byrne Β (2001) Human transmission of enterotoxigenic Escherichia coli from infected to non-infected pigs. Purdue University, Iowa State University
Amass S (2002) Security guide for pork producers. National Pork Board, American association of swine veterinarians biosecurity working group, National Pork Board swine health committee
Anonymous a (2000) PRV awareness fact sheet: Isolation of incoming breeding stock to prevent introduction to PRV. National Pork Board, Vol. 1, No 2
Anonymous ^ (2000) PRV awareness fact sheet: Transport biosecurity to prevent PRV. National Pork Board, Vol. 1, No 3
Connor ML 1998/E Recommended code of practice for the care and handling of farm animals (pigs), Agriculture and Agri-Food Canada
Corrigan RM (2000) Swine health and Pork Safety Fact sheet: An overview of rodent control for commercial pork production operations. National Pork Board, Vol. 2, No 6 Dee SA (1999) Swine health fact sheet: An overview of methods formeasuring the impact of sanitation procedures for swine transport procedures. National Pork Board, Vol. 1, No 2
Federation of Veterinarians in Europe (2003) FVE Newsletter (Summer 2003), 4-7
Garrow JS, James WPT (1993) Human nutrition and dietetics. Churchill Livingstone, UK, 305-317,349-368
Karaioannoglou PG (1994). Meat Hygiene Meat Inspection. Kyriakidis Publications, Thessaloniki
Kyriakis SC, Papaioannou DS, Balkamos GC, Alexopoulos C, Kritas SK, Karamanlis XN, Spais AB, Saoulidis C, Sarris K, Kairis Ρ (2000) On-farm Veterinary Management programme for the
production of certified greek pork meat for the improvement of competitiveness of the pig industry and the protection of the public health and the environment. Aristotle University of
Thessaloniki, Research Committee, Thessaloniki.
Kyriakis SC, Kritas SK, Alexopoulos C, Kyriakis CS (2002). On farm veterinary management for the production of certified pork: The Greek experience. Proceedings of the 17th IPVS Congress
Ames, Iowa, USA, Vol.1: 269
Kyriakis SC (2003). Personal communication. Layton R, Bonney RJ (1998) Pig welfare - the issues? The Pig Journal, vol. 42, 66-73
Morrow M, Amass S (2002) Biosecurity guide for pork producers. National Pork Board, American association of swine veterinarians biosecurity working group, National Pork Board
swine health committee
Pirtle EC (1996) Stability of porcine respiratory and reproductive syndrome virus in the presence of fomites commonly found on farms. Iowa State University Thompson R (2000) Swine health fact sheet: Transportation, cleaning and disinfection. National Pork Board, Vol. 2, No 2
Tzika ED (2002) Causes of death of weaned piglets in greek industrial pig farms. Phd Thesis, School of Veterinary Medicine, Aristotle University of Thessaloniki
Tzika ED, Sbiraki AP, Kritas SK, Alexopoulos C, Kyriakis SC (2000) Indications and methods of the compulsory application of euthanasia in swine enterprises. Bulletin of the Hellenic Veterinary Medical Society, 51(3): 188-194
United States Department of Agriculture (2001) Reference of Swine Health and Management in the United States. National Animal Health Monitoring System, part 1, 2000
United States Department of Agriculture (2002) Reference of Swine Health and Management in the United States. National Animal Health Monitoring System, part 2, 2000
Varnam AH, Sutherland JP (1995) Meat and meat products. Chapman and Hall, Vol. 3,34-35
Waddilove J, Blackwell M (1997) Disinfection of Pig units. The Pig Journal, vol. 40,28-37
Wheelock JV, Foster C (2002) Food safety and pig production in Denmark. The Danish Bacon and Meat Council Wills RW, Osorio FA, Doster AR (1997) Susceptibility of selected non-swine species to infection with PRRS virus. Department of Veterinary and Biomedical Sciences, University of Nebraska Lincoln
Wills RW, Zimmerman JJ, Swenson SL, Yoon KJ, Hill HT, Bundy DS, McGinley MJ (2000) Transmission of PRRS virus by contact vs airborne exposure. Iowa State University
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)