Ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος αυτόχθονων ελληνικών φυλών αιγών
Περίληψη
Στην εργασία αυτή εξετάστηκε η χημική σύσταση και τα μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του γίδινου γάλακτος δύο εγχώριων Ελληνικών φυλών, της Capra prisca και της Σκοπέλου. Η γαλακτοπαραγωγή κάθε φυλής καταγράφηκε στην αρχική, μέση και τελική φάση της γαλακτοπαραγωγής και για δύο συνεχή έτη. Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των τιμών της πρωτεΐνης, της λακτόζης, της καζεΐνης και των ολικών στερεών συστατικών, ανάμεσα στις δύο φυλές. Το παλμιτικό οξύ (C16:0) και το ολεϊκό οξύ (C18:1) αποτελούν τα σημαντικότερα λιπαρά οξέα στο γίδινο γάλα. Η συγκέντρωση στο γάλα των συζευγμένων λιπαρών οξέων (CLA) μεταξύ των δύο φυλών υπήρξε παρόμοια, ενώ στο περιεχόμενο του γάλακτος της Capra prisca το λινολενικό οξύ βρέθηκε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Καθόλη τη διάρκεια της γαλακτοπαραγωγής δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στα μέσης και μακράς αλύσου λιπαρά οξέα στο γάλα της φυλής Capra prisca, ενώ παρατηρήθηκε διακύμανση των τιμών των λιπαρών οξέων της μικράς αλύσου από την αρχή της γαλακτοπαραγωγής προς το μέσον για τη φυλή της Σκοπέλου. Η μέτρηση της ολικής μεσόφιλης χλωρίδας στο γάλα των δύο φυλών δεν έδειξε στατιστικά σημαντικές διαφορές, ο ολικός αριθμός των ψυχρότροφων μετρήθηκε υψηλότερος στο γάλα της φυλής Σκοπέλου, ενώ αντιθέτως ο αριθμός των σωματικών κυττάρων του γάλακτος στη φυλή Σκοπέλου υπήρξε χαμηλότερος αυτού της Capra prisca. Αποτελεί δεδομένο ότι το γίδινο γάλα μπορεί να αποτελέσει τροφή με ευεργετικές δράσεις για την υγεία του ανθρώπου και ως εκ τούτου η διερεύνηση των συστατικών του γάλακτος των αυτόχθονων Ελληνικών φυλών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τις ιδιότητες κ αι τα χαρακτηριστικά του.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
SKOUFOS, I., TZORA, A., KARAMOUTSIOS, A., TSANGARIS, G., GIANNENAS, I., & FTHENAKIS, G. C. (2018). Ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος αυτόχθονων ελληνικών φυλών αιγών. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 67(4), 243–252. https://doi.org/10.12681/jhvms.15646
- Τεύχος
- Τόμ. 67 Αρ. 4 (2016)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.