Υποδοχείς οιστρογόνων και αντιοιστρογονική θεραπεία των ορμονο-εξαρτώμενων όγκων
Περίληψη
Οι υποδοχείς οιστρογόνων αποτελούν ορμονο-εξαρτώμενους μεταγραφικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την έκφραση ειδικών γονιδίων μετά από σύνδεση τους με το DNA. Η κατανόηση του ρόλου των υποδοχέων οιστρογόνων στην έκφραση της μιτογόνου δράσης των οιστρογόνων ορμονών και στην προαγωγή ορμονο-εξαρτώμενων όγκων οδήγησαν τη βιοϊατρική έρευνα σε νέους προσανατολισμούς, σχετικά με τη θεραπευτική προσέγγιση των οι στρογονο-εξαρτώμενων όγκων, με τη χρησιμοποίηση των αντιοιστρογόνων. Κύριος μηχανισμός δράσης των αντιοιστρογόνων είναι μέσω του ανταγωνισμού της οιστραδιόλης στη σύνδεση της με τους αντίστοιχους υποδοχείς, αναστέλλοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό των νεοπλασματικών κυττάρων. Η ταμοξιφαίνη αποτελεί το πλέον γνωστό αντιοιστρογόνο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην επικουρική ορμονική θεραπεία όλων των σταδίων καρκίνου του μαστού στον άνθρωπο. Η χρησιμοποίηση των αντιοιστρογόνων στην κτηνιατρική ογκολογία είναι υπό συζήτηση.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
KOSTOMITSOPOULOS (Ν.Γ. ΚΩΣΤΟΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ) N. G. (2018). Υποδοχείς οιστρογόνων και αντιοιστρογονική θεραπεία των ορμονο-εξαρτώμενων όγκων. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 49(2), 91–98. https://doi.org/10.12681/jhvms.15752
- Τεύχος
- Τόμ. 49 Αρ. 2 (1998)
- Ενότητα
- Review Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.