Milk yield, quality, udder traits and lamb growth in Lalahan sheep, a new crossbred genotype
Περίληψη
The Lalahan sheep is a new genotype developed to suit the steppe conditions of lamb production in Turkey. It is important to determine the milk yield and quality of this new genotype to produce high-quality lamb meat. Additionally, the ewes can also be utilized for milk production under steppe conditions. This study evaluated the milk yield, milk quality, udder characteristics, and lamb growth of the Lalahan genotype. Milk yield traits were assessed based on lactation number (LN) and lactation month (LM). The lambs were divided into two groups during the suckling period: the maternal milk feeding group (M) and the maternal milk with creep feeding group (CF). The daily milk yield for ewes with LN 1, 2 and 3 was 0.406±0.02, 0.560±0.05 and 0.446±0.02 kg, respectively (P<0.001). Similarly, the lactation milk yield for the same groups was 61.19±3.14, 83.49±7.47 and 65.39±3.73 kg, respectively (P<0.001). The udder characteristics showed significant differences (P<0.01, P<0.001) with LM. Milk's chemical composition, including fat, protein, lactose, and dry matter, changed significantly (P<0.05, P<0.01, P<0.001) due to LN and LM. Most of the fatty acids did not differ significantly among the LN, but they generally differed significantly (P<0.05, P<0.01, P<0.001) due to the LM. Half of the total fatty acids were composed of C16:0 + C18:1 acids, and the mean UFA ratio was 23.70±0.31% throughout lactation. The levels of PUFA, w3, and w6 gradually increased throughout lactation (P<0.001). Except for 180 days (P<0.001), there were no significant differences (P>0.05) in the growth performance of the lambs during the suckling period between the M and CF groups. As a result, the study revealed that the milk yield of Lalahan sheep is comparable to that of local meat-type sheep breeds. Their udder type is suitable for machine milking and milk quality is comparable in terms of fatty acids and milk constituents.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Senyuz, H., Ergiden, Y., Yildirim, Ç, Parildar, ÖO, Coner, F., Firdolaş, S., Coşkun, M., Odabaş, E., Mizrak, F., Zengin, Y., Erol, H., Kara, K., & Ünal, N. (2025). Milk yield, quality, udder traits and lamb growth in Lalahan sheep, a new crossbred genotype. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 76(3), 9617–9630. https://doi.org/10.12681/jhvms.39419
- Τεύχος
- Τόμ. 76 Αρ. 3 (2025)
- Ενότητα
- Research Articles

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.