Δυνατότητα ελέγχου του παστεριωμένου πρόβειου και γίδινου γάλακτος άπό τήν αλκαλική τους φωσφατάση
Resumen
Ή περιεκτικότητα σέ αλκαλική φωσφατάση τού αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος διερευνήθηκε. Γιά τό σκοπό αυτό εξετάστηκαν, κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου, συνολικά 62 δείγματα. 'Από τα αποτελέσματα πού λήφθηκαν προέκυψε οτι ή φωσφατάση τού αγελαδινού γάλακτος κυμαίνεται από 1872 έως 4740 μg φαινόλη/ml μέσος ορος 3536, τού πρόβειου άπό 8301 έ(ος 17280 μέσος ορος 12445 καί τού γίδινου άπό 228 έως 636 μέσος ορος 455. Ή επίδραση της θερμοκρασίας έπί της φωσφατάσης των τριών είδών γάλακτος καθώς καί ή δυνατότητα χρησιμοποιήσεως της σαν κριτήριο γιά τόν έλεγχο τής παστεριώσεώς τους διερευνήθηκαν επίσης. Άπό τα αποτελέσματα πού λήφθηκαν προκύπτειοδτι ή φωσφατάση τού αγελαδινού γάλακτος είναι πιό θερμοάντοχη των δύο άλλων, πού εμφανίζουν παρόμοια ευαισθησία και οτι ή δοκιμή τής φωσφατάσης δύναται νά εφαρμοσθεί στο πρόβειο γάλα εξίσου καλά οπως καί στό αγελαδινό οχι ομως στο γίδινο.
Article Details
- Cómo citar
-
ΠΑΥΛΟΥ Ρ., & ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ Ε. (2019). Δυνατότητα ελέγχου του παστεριωμένου πρόβειου και γίδινου γάλακτος άπό τήν αλκαλική τους φωσφατάση. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 33(2), 146–151. https://doi.org/10.12681/jhvms.21533
- Número
- Vol. 33 Núm. 2 (1982)
- Sección
- Articles
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial 4.0.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
· Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution Non-Commercial License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
· Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
· Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.