Δυνατότητα ελέγχου του παστεριωμένου πρόβειου και γίδινου γάλακτος άπό τήν αλκαλική τους φωσφατάση


ΡΟΖΑΚΗ ΠΑΥΛΟΥ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ
Аннотация

Ή περιεκτικότητα σέ αλκαλική φωσφατάση τού αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος διερευνήθηκε. Γιά τό σκοπό αυτό εξετάστηκαν, κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου, συνολικά 62 δείγματα. 'Από τα αποτελέσματα πού λήφθηκαν προέκυψε οτι ή φωσφατάση τού αγελαδινού γάλακτος κυμαίνεται από 1872 έως 4740 μg φαινόλη/ml μέσος ορος 3536, τού πρόβειου άπό 8301 έ(ος 17280 μέσος ορος 12445 καί τού γίδινου άπό 228 έως 636 μέσος ορος 455. Ή επίδραση της θερμοκρασίας έπί της φωσφατάσης των τριών είδών γάλακτος καθώς καί ή δυνατότητα χρησιμοποιήσεως της σαν κριτήριο γιά τόν έλεγχο τής παστεριώσεώς τους διερευνήθηκαν επίσης. Άπό τα αποτελέσματα πού λήφθηκαν προκύπτειοδτι ή φωσφατάση τού αγελαδινού γάλακτος είναι πιό θερμοάντοχη των δύο άλλων, πού εμφανίζουν παρόμοια ευαισθησία και οτι ή δοκιμή τής φωσφατάσης δύναται νά εφαρμοσθεί στο πρόβειο γάλα εξίσου καλά οπως καί στό αγελαδινό οχι ομως στο γίδινο.

Article Details
  • Раздел
  • Articles
Скачивания
Данные скачивания пока недоступны.
Библиографические ссылки
Morton, R.K. (1955): Biochem. J. 55/789.
Haab, W. and Smith, L.M. (1956): J. Dairy Sci. 39, 1644.
Andrews, P. (1965): Biochem. J. 96, 595.
Shahani, K.M. (1966): J. Dairy Sci. 29, 907.
Atherton, H.V. and Newlander, J.A.(1977): Chemistry and testing of dairy products. Fourth edition, p. 117. Avi Publish. Co. Ine, Westport, Connecticut.
Kannan, A. and Basu, K.P (1948): Indian J. Diary Sci. 1, 16.
Kannan, A. and Basu, K.P (1949): Indian J. Diary Sci. 2, 51.
International Diary Federation (1971): Standard n° 63.
Γενικόν Χημείον τού Κράτους, 'Εγκύκλιος 10/1971. Κώδικας Τροφίμων Ποτών καί 'Αντικειμένων (μέρος Α') σελ. 84.
Davies, O.L. and Goldsmith: Statistical methods in research and production, 4th ed. Longman Group Limited, London (1970).
Наиболее читаемые статьи этого автора (авторов)