Συμβολή στη μελέτη της ποιότητας του γάλακτος της περιοχής Αττικής


ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΧΑΡΑΜΑΡΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ
Resumen

Για να μελετηθεί η ποιότητα του γάλακτος της περιοχής Αττικής λήφθηκαν από το εργοστάσιο ΑΣΠΡΟ του Ασπροπύργου, σε χρονικό διάστημα 8 μηνών, 186 δείγματα αγελαδινού γάλακτος και προσδιορίστηκαν, η συνολική μικροβιακή τους χλωρίδα, ο χρόνος αποχρωματισμού του κυανού του μεθυλενίου και η υγιεινή κατάσταση του μαστού των ζώων που τα έδωσαν. Σε άλλα 178 δείγματα προσδιορίστηκαν ο χρόνος αποχρωματισμού του κυανού του μεθυλενίου και τα σωματικά τους κύτταρα και διερευνήθηκε αν υπάρχει σχέση μεταξύ τους. Από την ανάλυση των πειραματικών δεδομένων προέκυψαν τα εξής: α) Σύμφωνα με τον Ελληνικό Κανονισμό Ποιότητας Γάλακτος, 21% των δειγμάτων κατατάσσονται στην Α κατηγορία, 34% στη Β και 45% στη C, παρά το γεγονός ότι το γάλα της περιοχής Ασπροπύργου θεωρείται από τα καλύτερα της χώρας. β) Η ποιότητα του γάλακτος των ζώων που αρμέγονται με μηχανές υστερεί έναντι εκείνου που αρμέγεται με τα χέρια. γ) Οι εκτροφές των οποίων τα ζώα αρμέγονται με μηχανές, παρουσιάζουν μεγαλύτερη προσβολή μαστίτιδας. δ) Υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ του χρόνου αποχρωματισμού του κυανού του μεθυλενίου και του συνολικού αριθμού μικροβίων του γάλακτος. ε) Ο χρόνος αναγωγής του κυανού του μεθυλενίου δεν επηρεάζεται από τον πριθμό των σωματικών κυττάρων του γάλακτος.

Article Details
  • Sección
  • Articles
Descargas
Los datos de descargas todavía no están disponibles.
Citas
International Dairy Federation. (1963). Annual Bulletin, Part II.
Μποζαμπαλίδη, A. (1976), Γεωπονικά, τεύχος 29/110.
Veinoglou, Β., Baltadjieva, M., Anifantakis, E., and Edgaryan, M. (1982) Le Lait 62, 55-56.
Φάσσας, Κ. (1970). Κτηνιατρικά Νέα, Τόμος 2, No. 3, σελίς 80.
American Public Health Association. (1967). Standard methods for the examination of dairy products, 12th Edn, page 34 and 129.
Ministry of Agriculture, Fisheries and Food (1968). Bacteriological techniques for dairy products. Technical bulletin, no 17, p. 52, H.M.S.O, London.
Atherton, H.V. and Newlanders, J.A. (1977). Chemistry and testing of dairy products, p. 289.
Heeschen W., Tool Α., Reichmuth J., et Zeidler, H. (1972). Milchwissenschaft 27/45.
Steel, R.G. and Torrie, S.H. (1960). Principles and procedures of statistics with special reference to the biological Sciences. Me Gay-Hill Book Company, Inc. New York, p. 72 and 173.
Wilster, G.H. (1965). Dairy testing and standards, 6th Edn. O.S.U. Book Store, Inc. Corvallis, Oregon.
Υπουργείο Γεωργίας. (1980). Κανονισμός ποιότητας γάλακτος.
Luck, Η., Giesecke, W.H., Toit, J., Tonder, J.L. (1970) South Afr. Journ. Dairy Techn. 2(4), 245-251.
Artículos más leídos del mismo autor/a