Επίδραση τής ψύξεως στίς ιδιότητες του νωπού κρέατος βοοειδών
Résumé
Οί χαμηλές θερμοκρασίες προξενούν μια βραδύτητα στις χημικές βιοχημικές καί φυσικές λειτουργίες στό σφάγιο βοοειδών μετά τή σφαγή. Ή ψύξη δεν οδηγεί σέ συνεχή έλλάτωση της ταχύτητας τών βιοχημικών λειτουργιών πού λαμβάνουν χώρα μετά τή σφαγή. Μάλιστα μειώνεται μεταξύ θερμοκρασίας σφαγίου 37°-38°C καί περίπου + 10°C ή διάσπαση τής Α.Τ.Ρ. καί γλυκογόνου. Σέ περαιτέρω πτώση τής θερμοκρασίας άπό + 10°C σέ -1°C έχουμε επιτάχυνση στην ταχύτητα τών βιοχημικών λειτουργιών οί όποιες οδηγούν τό κρέας σέ μια ίσχυρά σύσπαση τών μυϊκών ίνών (Cold shortening) καί μ' αυτό σέ μία συμπαγή κατάσταση τοΰ κρέατος ή οποία δέν εϊναι δυνατόν νά αποφευχθεί ακόμα καί αν αυτό τεθεί έκτος ψυκτικού θαλάμου. Τό φαινόμενο τοΰ Cold shortening παρουσιάζεται τότε μόνο οταν μέ την ταχεία ψύξη, ή θερμοκρασία στό κρέας κατέλθει κάτω τών + 10°C, πρώτου καταναλωθεί τό μεγαλύτερο μέρος τής Α.Τ.Ρ. Γι' αυτό τά σφάγια δέν πρέπει νά αποθηκεύονται στους ψυκτικούς χώρους κάτω τών + 10°C προτού κάνει τήν εμφάνιση της ή νεκρική ακαμψία. Ή κατάσταση τοΰ Cold shortening δημιουργείται άπό τήν παρουσία των Ϊόντων τοΰ ασβεστίου, τά όποια σέ χαμηλές θερμοκρασίες δέν μπορούν νά μετακινηθοΰν άπό τά μυϊκά Ινίδια στις κυστίδες τοΰ σαρκοπλασματικοΰ δικτυωτοΰ, προκαλώντας έτσι μια έντονη μυϊκή σύσπαση. Ή ταχύτητα τών βιοχημικών λειτουργιών post mortem, παρουσιάζει μια αύξηση οχι μόνο στά όλόκληρα σφάγια αλλά και στα τεμάχια αυτών σε θερμοκρασία κάτω τών + 10°C και μάλιστα στους -1°C èva μάξιμουμ
Article Details
- Comment citer
-
ΔΙΔΥΜΟΠΟΥΛΟΣ Γ. (2019). Επίδραση τής ψύξεως στίς ιδιότητες του νωπού κρέατος βοοειδών. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 34(2), 165–169. https://doi.org/10.12681/jhvms.21593
- Numéro
- Vol. 34 No 2 (1983)
- Rubrique
- Articles
Ce travail est disponible sous licence Creative Commons Attribution - Pas d’Utilisation Commerciale 4.0 International.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
· Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution Non-Commercial License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
· Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
· Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.