Διδακτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και των λαθών των παιδιών κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του τελετουργικού των ημερολογίων στο νηπιαγωγείο. Μια μελέτη περίπτωσης.
Περίληψη
Το άρθρο αυτό εστιάζει στην περιγραφή των διδακτικών στρατηγικών που χρησιμοποιεί μια νηπιαγωγός για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και των λαθών δύο παιδιών/αρχηγών στη διάρκεια του τελετουργικού των ημερολογίων, προτάσσοντας μια διδακτική-ανθρωπολογική προσέγγιση που αναδεικνύει τη δράση των πρωταγωνιστών της διαδικασίας διδασκαλίας-μάθησης και υιοθετεί την έννοια του περιβάλλοντος (milieu) (Brousseau, 2004). Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων έγινε με παρατήρηση και βιντεοσκόπηση επεισοδίων δύο συνεδριών της νηπιαγωγού με τα δύο παιδιά-αρχηγούς και ημιδομημένες συνεντεύξεις με τη νηπιαγωγό. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ένα σύνθετο πλέγμα διδακτικών στρατηγικών που στόχευαν μάλλον στην αποφυγή του λάθους, τη διευκόλυνση και την εύρεση της σωστής απάντησης, ακολουθώντας τη δεδομένη λογική ανάπτυξης του τελετουργικού.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΟΥ Μ., & ΣΟΦΟΥ Ε. Ε. (2022). Διδακτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και των λαθών των παιδιών κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του τελετουργικού των ημερολογίων στο νηπιαγωγείο. Μια μελέτη περίπτωσης . Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 15(1), 71–104. https://doi.org/10.12681/jret.29756
- Τεύχος
- Τόμ. 15 Αρ. 1 (2022):
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς που δημοσιεύουν σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους :
1. Οι συγγραφείς διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, χορηγώντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Επιστημονική Επετηρίδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0, σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
2. Οι συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή του δημοσιευμένου στο περιοδικό έργου (π.χ. κατάθεση σε ένα ιδρυματικό αποθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την αναγνώριση της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό περιοδικό.
3. Στους συγγραφείς επιτρέπεται να δημοσιεύσουν την εργασία τους online (κατά προτίμηση σε ιδρυματικά αποθετήρια ή στην ιστοσελίδα τους) πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγικές ανταλλαγές, όπως επίσης και παλαιότερες και ευρύτερες παραπομπές δημοσιευμένων εργασιών (The Effect of Open Access)