Η θέση και η εξέλιξη του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο μεταπολιτευτικό ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η συμβολή του ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μουντάκη Κωνσταντίνου. Μια προσπάθεια προσέγγισης του επαγγελματικού και επιστημονικού του έργου.
Περίληψη
Το ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει το παρόν άρθρο αφορά στις προσπάθειες του Κώστα Μουντάκη, για την αναμόρφωση της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στην Ελλάδα, παράλληλα με την καταγραφή της συνολικής επαγγελματικής και επιστημονικής του δραστηριότητας. Τόσο κατά τη θητεία του στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όσο και στο σύνολο των συναφών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που συμμετείχε, η συμβολή του στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ώστε να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας από τους θεμελιωτές των Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρονται ότι: α) υποστήριξε επιστημονικά, ως ο πλέον ειδικευμένος (με συναφείς σπουδές στην Αγγλία), τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα οποία καταργήθηκε η Σουηδική Γυμναστική και εισήχθη το αθλητικο-κεντρικό μοντέλο. β) Προώθησε, μέσω των επιστημονικών/ερευνητικών του δημοσιεύσεων και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, τις σύγχρονες θεωρίες για τις μεθόδους διδασκαλίας και την Κινητική Μάθηση. γ) Υπήρξε υπεύθυνος του Υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή της Ολυμπιακής Παιδείας στο σχολείο. Το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας έδωσε νέα πνοή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, ενώ όλες οι μέθοδοι διαφοροποιημένης διδασκαλίας, οι οποίες στις μέρες μας αποτελούν σημεία αναφοράς και άλλων μαθημάτων, έχουν την πηγή τους στην Ολυμπιακή Παιδεία. δ) Υπήρξε για δεκατέσσερα χρόνια εκλεγμένο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού. Από αυτή τη θέση βοήθησε στην προώθηση ορισμένων αλλαγών στη οργάνωση του σχολικού αθλητισμού στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Lamprou, C. P. (2023). Η θέση και η εξέλιξη του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο μεταπολιτευτικό ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η συμβολή του ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μουντάκη Κωνσταντίνου. : Μια προσπάθεια προσέγγισης του επαγγελματικού και επιστημονικού του έργου. Κείμενα Παιδείας, (6). https://doi.org/10.12681/keimena-paideias.34282
- Τεύχος
- Αρ. 6 (2023)
- Ενότητα
- Articles
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).