Η απουσία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων
Περίληψη
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια ως απάντηση στις σημαντικές αδυναμίες στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης οι οποίες έγιναν προφανείς κατά την οικονομική κρίση. Ωστόσο, η εγκαθίδρυση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατή λόγω της έλλειψης ενός κοινού συστήματος προστασίας των καταθέσεων. Ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν ικανό να προσφέρει ασφάλεια στους καταθέτες και να δημιουργήσει ένα πιο σταθερό χρηματοοικονομικό πλαίσιο στην Ευρωζώνη. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ) προτάθηκε για πρώτη φορά το 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα σύστημα που περιλαμβάνει ευρύ διαμοιρασμό κινδύνου μεταξύ των κρατών μελών. Έκτοτε, έχουν κατατεθεί στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο, αρκετές αντιπροτάσεις που τροποποιούν τον αρχικό σχεδιασμό σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες περί «ηθικού κινδύνου» που έχουν προκύψει. Το παρών άρθρο συζητά τους λόγους πάνω στους οποίους εδράζεται ο «ηθικός κίνδυνος» και αποτρέπουν την ολοκλήρωση του ΕΣΑΚ και παρουσιάζει τις εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες αφορούν κυρίως το ρόλο των εθνικών αρχών ασφάλισης καταθέσεων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο, είναι ζωτικής σημασίας να προηγηθεί της εγκαθίδρυσης οποιουδήποτε σχετικού συστήματος, σημαντική μείωση κινδύνου μέσω της ελάττωσης της έκθεσης των τραπεζών στα εγχώρια κρατικά χρέη και της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στο να περιοριστούν οι φόβοι και οι πολιτικές ασυμφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με τη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση που επιχειρείται μετά την οικονομική κρίση.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Μπαζώτη Π. (2020). Η απουσία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων. Περιφέρεια, (9), 151–158. https://doi.org/10.12681/rp.23789
- Ενότητα
- Ερευνητικό Σημείωμα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο περιοδικό Περιφέρεια.
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.