Το καπίτολο του αγίου Δημητρίου του μυροβλύτου & το δεκρέτο του αγίου
Résumé
Στη βενετοκρατούμενη Πρέβεζα (1718-1797) ιδρύθηκαν δεκατέσσερις νέοι Χριστιανικοί ναοί, τόσον κτητορικοί όσον και συναδελφικοί. Οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας των συναδελφικών ναών ορίζονταν σε έναν καταστατικό χάρτη, που ονομάζεται καπιτολάριο. Στην Πρέβεζα σώζονται σήμερα τέσσερα καπιτολάρια ναών.
Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το παλαιότερο σωζόμενο καπιτολάριο της Πρέβεζας, αυτό του συναδελφικού ναού του αγίου Δημητρίου του μυροβλύτου παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη τού σχετικού κώδικα, ο οποίος φυλάσετται στο Αρχείο της Μητροπόλως Νικοπόλεως & Πρεβέζης.
Article Details
- Comment citer
-
Καράμπελας Ν. Δ. (2019). Το καπίτολο του αγίου Δημητρίου του μυροβλύτου & το δεκρέτο του αγίου. Πρεβεζάνικα Χρονικά, (55-56), 062–098. https://doi.org/10.12681/prch.28378
- Rubrique
- Κύρια άρθρα
Ce travail est disponible sous la licence Creative Commons Attribution 4.0 International .
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).