Ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση για την ενίσχυση της συγχωρητικότητας σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών
Περίληψη
Οι διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις των παιδιών καθιστούν τις διαπροσωπικές συγκρούσεις και τις συναισθηματικές πληγές αναπόφευκτες καταστάσεις.Σύμφωνα με τον Allemand (2008), ένας πιθανός τρόπος διαχείρισης αυτών των πληγών και των συγκρούσεων είναι η συγχώρεση, η οποίασυνεπάγεται την απελευθέρωση του ατόμου που έχει πληγωθεί από τα αρνητικά συναισθήματα και από τις σκέψεις προς εκείνον που τον πλήγωσε. Στόχος της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας ενός ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυσητηςσυγχωρητικότηταςσε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών. Τα παιδιά (Ν = 67)χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, την ομάδα παρέμβασης(n = 30) και την ομάδαελέγχου(n = 37).Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδωνσυμπλήρωσανπριναπό την έναρξη και μετά την ολοκλήρωσητου προγράμματος: (α) το Ερωτηματολόγιο Συγχωρητικότητας του Enrightγια Παιδιά (Enright, 1993), (β) την Κλίμακα Ενσυναίσθησης για Παιδιά και Εφήβους (Bryant, 1982), (γ) την Κλίμακα Συμπεριφορικών Αποκρίσεων Θυμού (Miersetal., 2007), και (δ) τηνΚλίμακαΚοινωνικών Δεξιοτήτων για Παιδιά (Danielson&Phelps, 2003). Η παρέμβαση είχε διάρκεια έξι συναντήσεις και ο σχεδιασμός τηςέγινε με βάση τα τέσσερα στάδια (αποκάλυψη, απόφαση, δουλειά και εμβάθυνση) του μοντέλου συγχώρεσης του Enright (1994). Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότιτα παιδιά της πειραματικής ομάδας είχαν σημαντικάυψηλότερα επίπεδα διάθεσης για συγχώρεση προς κάποιο άτομο που τους πλήγωσε συγκριτικά με τα παιδιά της ομάδας ελέγχου. Σημειώθηκε, ακόμη, στα παιδιά της πειραματικής ομάδας αύξηση της ικανότητάς τους για διαχείριση του θυμού τους και υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης. Η σημασία και οι προεκτάσεις αυτών των ευρημάτων γιατην αποτελεσματικότητα των ομαδικών ψυχοεκπαιδευτικώνπαρεμβάσεωνγια παιδιά και την συναισθηματικήανάπτυξη στην παιδική ηλικία θα συζητηθούν.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Ανδρέας Μ., Βασιλόπουλος Σ., Σουρτζίνου Α., & Μπαούρδα Β. (2019). Ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση για την ενίσχυση της συγχωρητικότητας σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών. Ψυχολογία: το περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, 24(1), 32–50. https://doi.org/10.12681/psy_hps.22385
- Τεύχος
- Τόμ. 24 Αρ. 1 (2019)
- Ενότητα
- ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Το περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ έχει υιοθετήσει μία πολιτική Platinum open-access. Τα έξοδα υποβολής, επεξεργασίας ή δημοσίευσης των εργασιών καλύπτονται από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία. Τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιευμένων εργασιών προστατεύονται από την άδεια 'Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International'. Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Η άδεια αυτή επιτρέπει σε τρίτους, να χρησιμοποιούν την εργασία σε οποιαδήποτε μορφή, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση στο περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Επιπλέον, κάθε διανομή της εργασίας οφείλει να γίνεται με τους ίδιους όρους διανομής, δηλαδή με την ίδια άδεια Creative Commons.