Η δύναμη του γνωστικού ασυνείδητου: Η περίπτωση της άδηλης μάθησης
Περίληψη
Το παρόν άρθρο εστιάζει στην ισχύ των ασυνείδητων διεργασιών εντός του πλαισίου της άδηλης μάθησης, μιας ερευνητικής περιοχής που έχει προσελκύσει εκτεταμένη προσοχή τις τελευταίες δεκαετίες. Πιο συγκεκριμένα, πραγματεύεται θεωρητικά ζητήματα που αφορούν σ’ αυτόν τον πολύπλευρο τύπο μάθησης που συμβαίνει χωρίς συνειδητή επίγνωση, και παρουσιάζει διάφορες εφαρμογές σε διαφορετικά μαθησιακά περιβάλλοντα και ερευνητικούς χώρους, καθώς και σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Ένα ακόμη βασικό σημείο εστίασης αυτής της ανασκόπησης είναι οι σύγχρονες εξελίξεις στον τρόπο που κατανοούμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την άδηλη μάθηση, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων, της προσοχής, των θυμικών καταστάσεων και της γενικής γνώσης. Το άρθρο τελειώνει με συμπεράσματα και γενικές αρχές που αντλούνται από την έρευνα γύρω από ένα φαινόμενο με εκτεταμένες εφαρμογές τόσο στο εργαστήριο όσο και στην καθημερινή ζωή και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα περαιτέρω έρευνας που θα βελτιώσει τις μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διάκριση μεταξύ συνειδητών και ασυνείδητων διεργασιών και θα παράσχει απαντήσεις σε άλυτα ζητήματα και αντιφατικά ευρήματα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Ζιώρη Ε. (2023). Η δύναμη του γνωστικού ασυνείδητου: Η περίπτωση της άδηλης μάθησης . Ψυχολογία: το περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, 28(2), 1–22. https://doi.org/10.12681/psy_hps.36225
- Ενότητα
- ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Το περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ έχει υιοθετήσει μία πολιτική Platinum open-access. Τα έξοδα υποβολής, επεξεργασίας ή δημοσίευσης των εργασιών καλύπτονται από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία. Τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιευμένων εργασιών προστατεύονται από την άδεια 'Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International'. Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Η άδεια αυτή επιτρέπει σε τρίτους, να χρησιμοποιούν την εργασία σε οποιαδήποτε μορφή, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση στο περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Επιπλέον, κάθε διανομή της εργασίας οφείλει να γίνεται με τους ίδιους όρους διανομής, δηλαδή με την ίδια άδεια Creative Commons.