Υποβολές

Λίστα Ελέγχου Προετοιμασίας Υποβολής


Κατά την υποβολή εργασιών στο περιοδικό ή/και συνέδριο, ζητείται από τους Συγγραφείς να επιβεβαιώσουν ότι η υποβολή ανταποκρίνεται στα ακόλουθα κριτήρια. Μη συμβατές υποβολές ενδέχεται να επιστραφούν στους Συγγραφείς.
  • Το Άρθρο που παρέχεται στο περιοδικό Τεκμήρια είναι πρωτότυπο έργο, δεν έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν και δεν έχει αποσταλεί για αξιολόγηση και δημοσίευση αλλού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
  • Στο βαθμό που γνωρίζω, το Άρθρο δεν δυσφημεί οποιοδήποτε πρόσωπο, δεν προσβάλει την ιδιωτικότητα οποιουδήποτε προσώπου, και δεν παραβιάζει με οποιονδήποτε τρόπο άλλα δικαιώματα οποιουδήποτε προσώπου.
  • Το Άρθρο δεν παραβιάζει με οποιονδήποτε τρόπο πνευματικά δικαιώματα τρίτων. Σε οποιοδήποτε τμήμα του Άρθρου υπάρχει περιεχόμενο για την αναπαραγωγή του οποίου απαιτείται άδεια, έχω ζητήσει και λάβει την άδεια από το(-ους) δημιουργό(-ούς) ή/και δικαιούχο(-ους).
  • Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τον Κανονισμό για τα Πνευματικά Δικαιώματα του περιοδικού και το υποβαλλόμενο άρθρο έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις Οδηγίες προς τους Συγγραφείς που παρέχει το περιοδικό.
  • Παρέχω στο περιοδικό Τεκμήρια μη αποκλειστική  άδεια για όλες τις χώρες του κόσμου να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου σε τόμο του περιοδικού.
  • Διατηρώ το σύνολο των δικαιωμάτων του δημιουργού ή/και δικαιούχου πνευματικής ιδιοκτησίας επί του Άρθρου, και εν γένει κάθε εξουσία πνευματικής ιδιοκτησίας που δεν μεταβιβάζεται ρητά με την παρούσα συμφωνία.
  • Σε κάθε περίπτωση αναδημοσίευσης του Άρθρου, η έκδοση του Άρθρου στο περιοδικό Τεκμήρια θα αναγνωρίζεται ως η πρώτη έκδοση από εμένα και τους άλλους συν-δημιουργούς (εάν υπάρχουν).
  • Έχω το σύνολο των δικαιωμάτων και εξουσιών που απορρέουν από το νόμο για να παρέχω τις ανωτέρω άδειες και διαβεβαιώσεις και συμφωνώ με την παροχή των αδειών όπως αυτές περιγράφονται στο παρόν.

Οδηγίες για τους Συγγραφείς


Μπορείτε να λάβετε τις οδηγίες σε μορφή pdf.

Τα Τεκμήρια δημοσιεύουν επιστημονικά άρθρα από το ευρύτερο γνωστικό πεδίο της αρχαιογνωσίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αρχαία ιστορία, την επιγραφική, τη νομισματική, την τοπογραφία και την ιστορική γεωγραφία, καθώς και στη δημοσίευση, αναδημοσίευση ή αξιοποίηση επιγραφικών και νομισματικών τεκμηρίων.Όλες οι υποβαλλόμενες εργασίες που εμπίπτουν στο πεδίο ενδιαφερόντων του περιοδικού εξετάζονται υπό τον όρο ότι είναι πρωτότυπες και έχουν αποσταλεί προς δημοσίευση μόνο στα Τεκμήρια.

Τα Τεκμήρια δημοσιεύονται διαδικτυακά και σε έντυπη μορφή. Οι γλώσσες δημοσίευσης είναι η Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική.

Διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης άρθρων

Τα άρθρα υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του περιοδικού (http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/tekmiria), είτε με αποστολή e-mail στην Διαχειρίστρια του περιοδικού (Χριστίνα Κοκκινιά, tekmeria@eie.gr). Αρχικά τα άρθρα υποβάλλονται σε μορφή αρχείου pdf, ως ενιαίο αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει το κείμενο, τις εικόνες, τους πίνακες και τις υποσημειώσεις. Τα υποβαλλόμενα άρθρα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 20.000 λέξεις (συμπεριλαμβανομένων των υποσημειώσεων)· εκτενέστερες εργασίες θα εξετάζονται μόνο κατ’ εξαίρεση. Κάθε άρθρο πρέπει να συνοδεύεται από περίληψη στα αγγλικά, έκτασης μέχρι 300 λέξεων.

Το όνομα των συγγραφέων δεν πρέπει να αναγράφεται πουθενά στο αρχείο της υποβολής.

Οι υποβληθείσες εργασίες γίνονται δεκτές προς δημοσίευση με βασικά κριτήρια τη θεματική τους συνάφεια με τα ενδιαφέροντα του περιοδικού και, κυρίως, την επιστημονική τους αξία, όπως αυτή τεκμηριώνεται από «τυφλή» αξιολόγηση, διενεργούμενη από εξωτερικούς κριτές. Σημειώνεται ότι η εκδοτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει εργασίες πριν από την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης. Σε τέτοια περίπτωση ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα τους συγγραφείς. Εργασίες που προωθούνται στο στάδιο της κρίσης αποστέλλονται σε δύο εξωτερικούς κριτές,από τους οποίους ζητείται να τις αξιολογήσουν εντός 45 ημερών, εκτός αν συντρέχουν εξαιρετικές συνθήκες.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της κρίσης, η εκδοτική επιτροπή ενημερώνει τον/την συγγραφέα για την απόφαση αποδοχής του άρθρου προς δημοσίευση, ως έχει ή κατόπιν αλλαγών, ή απόρριψής του, καθώς επίσης και για το περιεχόμενο των αξιολογήσεων. Σε περίπτωση διισταμένων αξιολογήσεων, η εργασία αποστέλλεται σε τρίτο κριτή.

Ακολούθως, ο/η συγγραφέας καλείται να υποβάλει το άρθρο του/της στην τελική τουμορφή εντός 45 ημερών (βλ. παρακ. τον κατάλογο αρχείων κατά την τελική υποβολή άρθρων). Στην αναθεωρημένη έκδοση του άρθρου θα πρέπει να έχουν ληφθεί υπόψη οι αλλαγές που έχουν προτείνει οι αξιολογητές· σε αντίθετη περίπτωση, η μη συμμόρφωση με ορισμένες από τις προτάσεις των κριτών θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη και να κοινοποιείται στην εκδοτική επιτροπή. Επιπλέον, το αναθεωρημένο άρθρο πρέπει να ακολουθεί το σύστημα παραπομπών Harvard (βλ.παρακ. υποσημειώσεις και βιβλιογραφικές αναφορές).

Οι συγγραφείς λαμβάνουν δοκίμια και έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τα κείμενά τους στην τελική μορφή πριν τυπωθούν. Καλούνται να δώσουν τα σχόλιά τους μέσα σετρεις ημέρες. Εάν δεν απαντήσουν εγκαίρως, το άρθρο τους δημοσιεύεται.

Τα άρθρα δημοσιεύονται σε μορφή pdf στην ιστοσελίδα του περιο δικού, αμέσως μόλις δοθεί το “τυπωθήτω”, και σε έντυπη μορφή με την ίδια σελιδοποίηση, μόλις συμπληρωθεί ο τόμος.

Κατάλογος αρχείων κατά την τελική υποβολή

Μετά την ολοκλήρωση της επιστημονικής και εκδοτικής επεξεργασίας, θα πρέπει να υποβληθούν στο περιοδικό ως χωριστά ηλεκτρονικά αρχεία τα παρακάτω:

1. Αναθεωρημένη εργασία σε Microsoft Word και σε pdf. Τα αρχεία
αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν και την αγγλική περίληψη του άρθρου.
2. Εικόνες. Κάθε εικόνα υποβάλλεται ως ξεχωριστό αρχείο tiff. Ο τίτλος του αρχείου περιλαμβάνει τον αριθμό που χαρακτηρίζει την εικόνα. Οι εικόνες αριθμούνται με αραβικούς αριθμούς με τη σειρά που εμφανίζονται στο κείμενο(παράδειγμα: PapadopoulosEikona1.tiff).
3. Κατάλογος λεζαντών σε Microsoft Word.
4. Παραρτήματα ή κατάλογοι (εάν υπάρχουν) σε αρχείο Microsoft Word καιpdf (παράδειγμα: PapadopoulosParart1.docx).
5. Πίνακες (εάν υπάρχουν) σε αρχείο Microsoft Word και pdf (παράδειγμα: PapadopoulosPinakas1.docx)

Μορφή κειμένου

Για άρθρα στα ελληνικά επιτρέπεται η χρήση πολυτονικού συστήματος γραφής. Για άρθρα στην αγγλική γλώσσα γίνεται δεκτή τόσο η βρετανική ορθογραφία όσο και εκείνη των Η.Π.Α., εφόσον οι συγγραφείς είναι συνεπείς στη χρήση του ενός ή του άλλου συστήματος.

Γραμματοσειρές

Η χρήση γραμματοσειρών με κωδικοποίηση Unicode είναι υπoχρεωτική στο σύνολο του κειμένου και για όλες τις γλώσσες. Γραμματοσειρές Unicode διατίθενται χωρίς χρέωση στο διαδίκτυο για οποιαδήποτε χρήση.

Μεταγραφή σε λατινικούς χαρακτήρες

Οι συγγραφείς μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα μεταγραφής αρχαίων ανθρωπωνυμίων και τοπωνυμίων της επιλογής τους, εφόσον αυτό εφαρμόζεται με συνέπεια.

Όταν σε άρθρα στην αγγλική, γαλλική, γερμανική ή ιταλική γλώσσα αναφέρεται στη βιβλιογραφία εργασία γραμμένη στα ελληνικά, μόνο το όνομα των συγγραφέωνμεταγράφεται σε λατινικούς χαρακτήρες, ενώ ο τίτλος του έργου δίνεται στα ελληνικά. Στις παραπομπές σε δημοσιεύσεις που έχουν γραφεί σε γλώσσες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούν ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες (αλλά, π.χ. κυριλλικό ή αραβικό αλφάβητο), ολόκληρη η βιβλιογραφική αναφορά πρέπει να μεταγράφεται. Εάν ο συγγραφέας το επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να παραθέσει και την αναφορά στο πρωτότυπο αλφάβητο.

Υποσημειώσεις και βιβλιογραφικές αναφορές

Οι βιβλιογραφικές αναφορές παρατίθενται σε υποσελίδιες υποσημειώσεις. Οι δείκτες των υποσημειώσεων στο κείμενο τοποθετούνται μετά τα σημεία στίξης.

Χρησιμοποιείται το σύστημα Χάρβαρντ, δηλ. σύστημα αναφοράς με το επώνυμο του συγγραφέα, τη χρονολογία έκδοσης και τον αριθμό σελίδων (χωρίς “σ.” ή“σσ.”). Παραλείπεται ο αριθμός σελίδων, όταν η παραπομπή αφορά ολόκληρο το άρθρο. Το επώνυμο του πρώτου συγγραφέα και “et al.” χρησιμοποιείται όταν έχουμε έργο με τέσσερις ή περισσότερους συγγραφείς.

Όλα τα έργα που αναφέρονται στις υποσημειώσεις (εκτός από έργα αρχαίων συγγραφέων, εγκυκλοπαίδειες και συντάγματα) περιλαμβάνονται στη βιβλιογραφία στο τέλος του άρθρου, όπου γίνεται πλήρης αναφορά με τα ονόματα των συγγραφέων (στο λατινικό αλφάβητο), τον τίτλο, τον υπότιτλο και τη σειρά. Η βιβλιογραφική λίστα είναι αλφαβητική και, για τον ίδιο συγγραφέα, χρονολογική. Για περισσότερα του ενός έργα του ίδιου συγγραφέα με την ίδια χρονολογία γίνεται χρήση των “a”, “b”, “c”, κλπ. για ξενόγλωσση βιβλιογραφία (π.χ. Harris 2007b) και των “α”, “β”, “γ” κλπ. για ελληνική βιβλιογραφία.

Ανεξαρτήτως της γλώσσας του άρθρου των Τεκμηρίων, στους τίτλους αγγλικών δημοσιεύσεων όλες οι λέξεις –εκτός από τα άρθρα, τις προθέσεις και τους παρατακτικούς συνδέσμους and, but, for, nor, or, so, yet –γράφονται με το πρώτο γράμμα κεφαλαίο.

Για παραπομπές σε έργα αρχαίων συγγραφέων ακολουθείται το σύστημα συντομογράφησης του Oxford Classical Dictionary (4η έκδοση).

Για συντομογραφήσεις περιοδικών μπορούν να χρησιμοποιούνται οι συντομογραφίες είτε του L’Année Philologique, είτε του Archäologischer Anzeiger είτε του American Journal of Archaeology. Τίτλοι που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα που ακολουθείται,πρέπει να αναγράφονται πλήρως.

Για τις εκδόσεις επιγραφικών συλλογών χρησιμοποιούνται οι συντομογραφίες του Bulletin Épigraphique 2020 (REG133, 652-676 και https://aiegl.org/grepiabbr.html).

Για τις εκδόσεις παπυρολογικών συλλογών χρησιμοποιούνται οι συντομογραφίες του Checklist of Εditions of Greek, Latin, Demotic, and Coptic Papyri, Ostraca and Tablets.

Για τις νομισματικές εκδόσεις χρησιμοποιούνται οι συντομογραφίες του Numismatic Chronicle.

Υποδείγματα βιβλιογραφικών αναφορών

1. Άρθρα σε περιοδικά

Ameling 1985, 183. [Υποσημείωση]
Ameling, W. 1985. «Tiberius Claudius Atticus als Kaiserpriester», ZPE 59, 182-184. [Βιβλιογραφία]

2. Άρθρα σε συλλογικούς τόμους ή τόμους συνεδρίων

Adams 1989, 13.
Adams, A. 1989. «The Arch of Hadrian at Athens», στο S. Walker, A. Cameron (επιμ.), The Greek Renaissance in the Roman Empire (BICS Suppl. 55). Λονδίνο, 10- 15.

Oikonomides 1971, 21.
Oikonomides, A.N. 1971. «An Axon from Chios and a Horos from Athens», στo Acta of the Fifth International Congress of Greek and Latin Epigraphy, Cambridge 1967.Οξφόρδη, 19-25.

3. Μονογραφία ενός συγγραφέα

Aleshire 1991, 123.
Aleshire, S.B. 1991. Asklepios at Athens: Epigraphic and Prosopographic Essays on the Athenian Healing Cults. Άμστερνταμ.

4. Μονογραφία τριών συγγραφέων

Beard, North, Price 1998, 145.
Beard, M., North, J., Price, S.R.F. 1998. Religions of Rome, I-II. Καίμπριτζ.

5. Τόμος με τρεις εκδότες

Westgate, Fisher, Whitley 2007, 3.
Westgate, R., Fisher, N., Whitley, J. (επιμ.)5 2007. Building Communities: House, Settlement and Society in the Aegean and Beyond. Proceedings of a Conference Held at Cardiff University, 17-21 April 2001 (British School at Athens Studies 15). Λονδίνο.

6. Τόμος χωρίς αναφορά εκδότη

Χρησιμοποιείται συντομογραφία αποτελούμενη από μία ή δύο λέξεις του τίτλου:Macedonian Studies, 21.
Macedonian Studies = Ancient Macedonian Studies in Honor of Charles F. Edson.Θεσσαλονίκη 1981.

7. Ηλεκτρονική δημοσίευση

Bennett, C. «Ptolemy II», στο Egyptian Royal Genealogy (http://www.tyndalehouse.com/Egypt/ptolemies/ptolemy_ii_fr.htm) (προσπελάστηκε στις19/2/18).

 

 

 

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Τα ονοματεπώνυμα καθώς και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που καταχωρούνται στον Ιστότοπο του περιοδικού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των στόχων του εν λόγω περιοδικού. To περιοδικό ως Υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται όπως ορίζεται από την οικεία νομοθεσία και συγκεκριμένα στον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία πάνω σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και να υλοποιεί την πολιτική απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων του epublishing.gr.