Το κοινωνικό ντοκιμαντέρ « ΕΦΗΒ[Ι]Α» ως εργαλείο διδασκαλίας και μέσο ευαισθητοποίησης των εφήβων στο πλαίσιο της Ανάπτυξης Ψηφιακού Οπτικοακουστικού Υλικού.
Resumen
Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη διαδικασία δημιουργίας του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ «Εβηβ[ί]α», το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «Ανάπτυξη Ψηφιακού Οπτικοακουστικού Υλικού» με διδάσκοντα τον κύριο Σοφό Αλιβίζο. Το θέμα του ντοκιμαντέρ αφορά στη βία των ανηλίκων και προορίζεται για εκπαιδευτικά αξιοποίηση στη διδασκαλία του μαθήματος της «Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής» της Γ΄ Γυμνασίου, με στόχο την καλλιέργεια προβληματισμού και ευαισθητοποίησης των μαθητών, σχετικά με το φαινόμενο της νεανικής βίας. Το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ καλύπτει διαφορετικές μορφές βίας, όπως σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική βία, κυβερνοεκφοβισμό κ.λ.π. Στην Ελλάδα, η νεανική βία παρουσιάζεται κυρίως σε χαμηλή και μεσαία ένταση, όμως μετά την πανδημία παρατηρείται αύξηση των περιστατικών, καθώς και μείωση του ορίου ηλικίας κατά το οποίο ανήλικοι εμπλέκονται σε βίαια αδικήματα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η οικογένεια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ή εξαρτήσεις. Τα περιστατικά βίας επικεντρώνονται στις αστικές περιοχές, όπου η έλλειψη κοινωνικής συνοχής και η παρορμητικότητα των εφήβων επιδεινώνουν το φαινόμενο. Μέσα από συνεντεύξεις ειδικών, δραματοποίηση και οπτικοακουστικά μέσα, το ντοκιμαντέρ επιδιώκει να αναδείξει τα αίτια της βίας, τις κοινωνικές δομές που την ενισχύουν και τις πιθανές λύσεις για την πρόληψη του φαινομένου.
Article Details
- Cómo citar
-
Νέγρης Α., Σιούτη Μ., Τριανταφύλλου Ε., & Σοφός Α. (Λοΐζος). (2024). Το κοινωνικό ντοκιμαντέρ « ΕΦΗΒ[Ι]Α» ως εργαλείο διδασκαλίας και μέσο ευαισθητοποίησης των εφήβων στο πλαίσιο της Ανάπτυξης Ψηφιακού Οπτικοακουστικού Υλικού. Open Journal of Animation, Film and Interactive Media in Education and Culture [AFIMinEC], 5(2). Recuperado a partir de https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/AFIMEC/article/view/39584
- Sección
- Articles
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.