Γυάλινα μεσοβυζαντινά βραχιόλια. Συμβολή σε θέματα διάδοσης, παραγωγής, τυπολογίας και χρήσης
Περίληψη
Το άρθρο παρουσιάζει τη διάδοση, παραγωγή, τυπολογία και χρήση των γυάλινων βραχιολιών. Τα κοσμήματα αυτά μετά την περίοδο της ρωμαϊκής αρχαιότητας που γνώρισαν ευρεία διάδοση, διατηρούνται μόνο στη Συροπαλαιστίνη ως τον 8ο αιώνα και εμφανίζονται εκ νέου στο Βυζάντιο από τον 9ο έως τον 13ο αιώνα. Πιθανολογείται πως τα εργαστήρια που τα κατασκεύαζαν βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, απ’όπου και διαδόθηκαν σε όλη την επικράτεια. Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των βραχιολιών ήταν το σκούρο μπλε γυαλί τους, ο πλαστικός ή γραπτός διάκοσμος τους και η κυκλική τους διατομή. Οι εικαστικές μαρτυρίες γυναικών που τα φορούν συνιστούν πραγματολογικό στοιχείο και συνδέονται με συγκεκριμένες ανάγκες της ενδυμασίας τους.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΑΝΤΩΝΑΡΑΣ Α. (2011). Γυάλινα μεσοβυζαντινά βραχιόλια. Συμβολή σε θέματα διάδοσης, παραγωγής, τυπολογίας και χρήσης. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 27, 423–434. https://doi.org/10.12681/dchae.500
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.