Η Μονή Σινά μέσα από τα κείμενα των προσκυνητών του 13ου και του 14ου ΑΙΩΝΑ
Περίληψη
: Η μονή Σινά, προσκυνηματικός πόλος έλξης με πλείστα επιμέρους προσκυνήματα, αναφέρεται συχνά στις αφηγήσεις των προσκυνητών κατά τον μεσαίωνα. Εδώ διαλαμβάνονται ενδεικτικά αφηγήσεις του 13ου και 14ου αιώνα των προσκυνητών που αναφέρονται σε λατρευτικά αντικείμενα ή σε παρεκκλήσια της Μονής, χαρτογραφώντας πτυχές της άγνωστης ιστορίας της. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε δύο προσκυνηματικές αφηγήσεις, μια του 13ου αιώνα του Γερμανό Thiemar που αναφέρεται σε μεταλλικό λατρευτικό αντικείμενο με σπάνια εικονογραφία και η οποία έμμεσα υποδηλώνει σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη, καθώς και σε εκείνη του Poggibonsi του 14ου αιώνα που αναφέρεται σε έναν μεγάλο αριθμό λατρευτικών εικόνων που μπορούν τα ταυτιστούν, σχεδόν με ασφάλεια, με συγκεκριμένα έργα που φυλάσσονται και σήμερα στη Μονή.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
DRANDAKI, A. (2011). Η Μονή Σινά μέσα από τα κείμενα των προσκυνητών του 13ου και του 14ου ΑΙΩΝΑ. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 27, 491–504. https://doi.org/10.12681/dchae.507
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.