Σχεδιασμός και εφαρμογή προγράμματος σεξουαλικής αγωγής σε εφήβους/ες με διαταραχή αυτιστικού φάσματος με στόχο τη μείωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών
Περίληψη
Η εφηβεία αποτελεί μία κρίσιμη αναπτυξιακά περίοδο κατά την οποία τόσο τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) όσο και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωπα με δυσκολίες που σχετίζονται με τη σεξουαλική τους ανάπτυξη και αναζήτηση. Το διάστημα αυτό αποτελεί και την αφετηρία για την εμφάνιση νέων μη κοινωνικά αποδεκτών συμπεριφορών, οι οποίες δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των ατόμων με ΔΑΦ και των οικείων τους. Συνεπώς, κρίνοντας αναγκαία τη σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση, η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποίησε ένα πειραματικό μοντέλο σχεδίασης με στόχο τη σύνθεση, την εφαρμογή και την αξιολόγηση ενός διδακτικού προγράμματος παρέμβασης για εφήβους/ες με ΔΑΦ. Στόχος του προγράμματος παρέμβασης ήταν η ανάπτυξη σεξουαλικών γνώσεων και σεξουαλικής συμπεριφοράς σε έφηβους/ες με ΔΑΦ στον χώρο του σχολείου και στον χώρο της οικίας τους. Το δείγμα ήταν συνολικά 33 άτομα: 20 έφηβοι/ες με διάγνωση ΔΑΦ, 10 γονείς, 2 κοινωνικοί λειτουργοί και 1 εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μέσα συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δομημένη συνέντευξη, συμμετοχική παρατήρηση και ένα άτυπο κριτήριο αξιολόγησης σχεδιασμένο για τις ανάγκες του προγράμματος. Η ανάλυση των δεδομένων ήταν μικτή (ποιοτική και ποσοτική) και ανέδειξε τη θετική επίδραση του συγκεκριμένου προγράμματος παρέμβασης στους/στις συμμετέχοντες/ουσες, οι οποίοι/ες αύξησαν τις σεξουαλικές τους γνώσεις, μείωσαν την εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών, διέκριναν τους όρους ιδιωτικός και δημόσιος χώρος, περιόρισαν τις σεξουαλικές τους συμπεριφορές κυρίως στον ιδιωτικό τους χώρο και παράλληλα, άρχισαν να τηρούν με συνέπεια τους κανόνες υγιεινής. Ως εκ τούτου οι έφηβοι/ες με ΔΑΦ έγιναν πιο λειτουργικοί/ές στον χώρο του σχολείου και της οικίας τους, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλης της οικογένειας και να τονιστεί εκ νέου η αξία της εφαρμογής αποτελεσματικών προγραμμάτων σεξουαλικής εκπαίδευσης σε άτομα με ΔΑΦ.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Τσιμπιδάκη Α., & Γλαβά Ε. (2023). Σχεδιασμός και εφαρμογή προγράμματος σεξουαλικής αγωγής σε εφήβους/ες με διαταραχή αυτιστικού φάσματος με στόχο τη μείωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 9, 69–89. https://doi.org/10.12681/dial.36280
- Τεύχος
- Τόμ. 9 (2023)
- Ενότητα
- Επιστημονική Αρθογραφία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Διάλογοι! Θεωρία και Πράξη στις Επιστήμες Αγωγής και Εκπαίδευσης διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο Διάλογοι! Θεωρία και Πράξη στις Επιστήμες της Αγωγής και Εκπαίδευσης διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στον/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).
To Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιεύουν, να αναπαραγάγουν, να παρουσιάζουν στο κοινό, να διανέμουν και να χρησιμοποιούν άρθρα που δημοσιεύονται στο Διάλογοι! Θεωρία και Πράξη στις Επιστήμες Αγωγής και Εκπαίδευσης σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου.
Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά, και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Διάλογοι! Θεωρία και Πράξη στις Επιστήμες Αγωγής και Εκπαίδευσης, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.