Προωθώντας την Ισότητα των Φύλων μέσω Καινοτόμων Διδακτικών Προσεγγίσεων: Ο Στόχος 5 της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Πρακτική Εφαρμογή Promoting Gender Equality through Innovative Teaching Approaches: Goal 5 of Sustainable Development in Practice


Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό Ανοιχτής πρόσβασης ¨"Εκπαιδευτικές Διαδρομές" (Educational Routes) της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου
Δημοσιευμένα: Απρ 7, 2025
Λέξεις-κλειδιά:
διδακτική πρόταση, έμφυλη ανισότητα, διάκριση, ισότητα, 5ος στόχος βιώσιμης ανάπτυξης
Ευδοκία Αθανασάκου
Λεωνή Μπαλντημά
Γεώργιος Σ Γοροζίδης
Χαρίκλεια Πίτσου
Περίληψη

Παρόλο που η ανθρωπότητα έχει προοδεύσει όσον αφορά την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια καθημερινά υφίστανται διακρίσεις. Βιώνουν διακρίσεις καθώς οι διάφορες μορφές ανισοτήτων βρίσκονται σε όλα τα πλαίσια της κοινωνίας, ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Μία από τις μορφές ανισοτήτων που βιώνουν είναι η έμφυλη. Δεδομένης της κατάστασης οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ υιοθετούν και ενισχύουν πολιτικές που αποβλέπουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο 5ος Στόχος της Βιώσιμης Ανάπτυξης που μέσω της ίσης πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στοχεύει στην εξάλειψη κάθε έμφυλης διάκρισης. Και τούτο διότι το σχολείο μέσα από τα προγράμματά του μπορεί να συμβάλλει στην καλλιέργεια αξιών και αρχών όπως αυτής της ισότητας. Στο δημοτικό σχολείο, μέσω των μαθημάτων Θρησκευτικών και Κοινωνικής Πολιτικής Αγωγής στην Ε΄ τάξη, στο πλαίσιο των θεματικών πεδίων «Πτώση» και «Η ζωή στο σπίτι μας» και στις θεματικές ενότητες «Τα δύο φύλα» και «Οι ρόλοι των μελών της οικογένειας και ο δικός μου ρόλος» αντίστοιχα, δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες σχετικά με τις έμφυλες ανισότητες στο πλαίσιο της οικογένειας. Βάσει των προαναφερόμενων η παρούσα εργασία παρουσιάζει ένα καινοτόμο διδακτικό σενάριο που στοχεύει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές/τριες σχετικά με τους ρόλους φύλου μέσα στην οικογένεια και τα υπάρχοντα στερεότυπα που δύνανται να προκαλέσουν συγκρούσεις και να υπονομεύσουν τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Πρωτότυπα Επιστημονικά Άρθρα
Βιογραφικά Συγγραφέων
Ευδοκία Αθανασάκου

Η Ευδοκία Αθανασάκου, ΠΕ70, είναι δάσκαλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Λεωνή Μπαλντημά

Η Λεωνή Μπαλντημά, ΠΕ70, είναι δάσκαλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Γεώργιος Σ Γοροζίδης

Ο Γεώργιος Γοροζίδης, PhD, είναι μέλος του Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (Πανεπιστήμιο Πατρών). Διαθέτει 20 χρόνια διδακτικής εμπειρίας σε δημόσια σχολεία και περίπου 15 χρόνια εμπειρίας στην εκπαιδευτική έρευνα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, στην επαγγελματική ανάπτυξη και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στις διαδικτυακές κοινότητες μάθησης/πρακτικής, στις εκπαιδευτικές καινοτομίες, στις νέες διδακτικές πρακτικές, καθώς και στη Φυσική Αγωγή και το Σωματικό/Φυσικό Αλφαβητισμό (Physical Literacy). Έχει συν-συγγράψει εκπαιδευτικό υλικό και οδηγούς για εκπαιδευτικούς και έχει επιμορφώσει μεγάλο αριθμό εν ενεργεία εκπαιδευτικών και καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Διαθέτει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε ακαδημαϊκά περιοδικά υψηλού κύρους με διεθνή απήχηση (προφίλ Google Scholar). Επιπλέον, συμμετέχει ως κριτής σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλων εκδοτικών οίκων στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Ψυχολογίας (π.χ., Teaching & Teacher Education, Motivation and Emotion, Frontiers in Psychology, European Physical Education Review, Studies in Continuing Education κ.ά.) (προφίλ WOS).

Χαρίκλεια Πίτσου, a:1:{s:5:"el_GR";s:20:"University of Patras";}

Η Πιτσού Χαρίκλεια, PhD, ειδικεύεται στην Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με ερευνητικά ενδιαφέροντα που περιλαμβάνουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Ενεργό Πολιτειότητα, την Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική και τη Διά Βίου Μάθηση. Είναι μέλος Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και Συνεργαζόμενη Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διαθέτει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Οι επιστημονικές της συνεισφορές περιλαμβάνουν βιβλία, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά άρθρα δημοσιευμένα στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Συμμετέχει ως κριτής σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε  ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και σε πολυάριθμα συνέδρια.