Το δικαίωμα στην άγνοια των δεδομένων υγείας ως ειδικότερη έκφραση της αυτονομίας


Ζαχαρούλα Θεοδώρου
Abstract

Η κατηγοριοποίηση των δεδομένων υγείας ως ευαίσθητων δεδομένων αποβλέπει στην προστασία της ηθικής και κοινωνικής ζωής, ήτοι τον κίνδυνο διακρίσεων εις βάρος τους. Η κατάσταση της υγείας μας και οι πληροφορίες που την αφορούν αποτελούν προσωπικό μας κτήμα, το οποίο μπορούμε να διαθέτουμε όπως εμείς επιθυμούμε. Η συγκεκριμένη μελέτη θα εστιάσει σε ορισμένα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν από το δικαίωμα της άγνοιας των ιατρικών πληροφοριών και θα εξετάσει εάν μπορεί να βασιστεί στο αίτημα της αυτονομίας.

Article Details
  • Section
  • Άρθρα
Downloads
Download data is not yet available.
References
Dworkin, Ronald. “Playing God: Genes, Clones and Luck.” Στο Sovereign Virtue: The Theory and Practice of Equality. Massachusetts-London: Harvard University Press, 2002.
Kant, Immanuel. Θεμελίωση της Μεταφυσικής των Ηθών. Μετάφραση, σχόλια, επίμετρο Κ. Ανδρουλιδάκης. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2017.
O’ Neill, Onora. Αυτονομία και εμπιστοσύνη στη Βιοηθική. Αθήνα: Αρσενίδη, 2011.
Wood, Allen W. “What is Kantian Ethics.” Στο Immanuel Kant. Ground work for the Metaphysics of Morals. Edited and translated by Allen W. Wood. New Haven and London: Yale University Press, 2002.
Μήτρου, Λίλιαν. “Ιατρικό Απόρρητο.” Στο Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη και Φερενίκη Παναγοπούλου-Κoυτνατζή. Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική, Σύγχρονες προσεγγίσεις και προοπτικές του μέλλοντος. Αθήνα: Πασχαλίδη-Broken Hill, 2014.
Most read articles by the same author(s)