LASER μ-RAMAN INVESTIGATION OF GREEK BAUXITES FROM THE PARNASSOS-GHIONA ACTIVE MINING AREA
Περίληψη
Δείγματα βωξίτη τα οποία αποκτήθηκαν από εταιρείες που εμφανίζουν ενεργή μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή Παρνασσού-Γκιώνας χαρακτηρίσθηκαν αρχικά με τη χρήση συμβατικών μεθόδων (οπτικό μικροσκόπιο, περίθλαση ακτινών Χ) και στη συνέχεια μελετήθηκαν χρησιμοποιώντας, για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία, προηγμένες μή-καταστροφικές φασματοσκοπικές τεχνικές σε μικροκλίμακα (Laser μ-Raman). Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν πως ο τύπος του βωξίτη (διασπορικός ή μπαιμιτικός) μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί, ανεξάρτητα από το είδος του δείγματος (πορώδες ^κό-τεφρό ή και συμπαγές ερυθρό-φαιό), μέσω της καταγραφής του φάσματος του στην περιοχή χαμηλών ενεργειών (250 cm' - 600 cm'1) όπου και είναι ευδιάκριτες συγκεκριμένες Raman ταινίες των πολύμορφων του ΑΙΟΟΗ (448 cm' για το διάσπορο και 362 cm'1 για τον μπαιμίτη). Η παραπάνω μικρο-μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοσθεί για τον άμεσο προσδιορισμό των ορυκτολογικών φάσεων τόσο στο εργαστήριο όσο και επιτόπου στα μεταλλεία, έτσι ώστε να αποφευχθούν έμμεσες και χρονοβόρες ολικές τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται έως και σήμερα (όπως π.χ. η περίθλαση ακτινών Χ).
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Gamaletsos, P., Godelitsas, A., Chatzitheodoridis, E., & Kostopoulos, D. (2007). LASER μ-RAMAN INVESTIGATION OF GREEK BAUXITES FROM THE PARNASSOS-GHIONA ACTIVE MINING AREA. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(2), 736–746. https://doi.org/10.12681/bgsg.16714
- Ενότητα
- Ορυκτολογία-Πετρολογία-Γεωχημεία-Οικονομική Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.