Safety assessment and protection of monuments located in caves - a case study from the city of Volos, Greece


Δημοσιευμένα: Ιαν 1, 2007
Λέξεις-κλειδιά:
Θρησκευτικά μνημεία χαλάρωση βραχομάζας καταπτώσεις βράχων
C. Loupasakis
N. Nikolaou
Περίληψη

To Ιερό Προσκύνημα Γενεσίου Θεοτόκου Γορίτσης εντοπίζεται σε σπήλαιο στα όρια της πόλης του Βόλου, κατά μήκος της ακτογραμμής. Τα προβλήματα ευστάθειας που έχουν προκληθεί από τη χαλάρωση της βραχομάζας και τη διεύρυνση των ασυνεχειών δημιούργησαν ζήτημα αναφορικά με την ασφάλεια των πολυάριθμων προσκυνητών που επισκέπτονται το ναό. Το σπήλαιο εντοπίζεται εντός των Μέσω Τριαδικών -Άνω Ιουρασικών μαρμάρων της Πελαγονικής ζώνης. Ο κατακερματισμός της βραχομάζας κατά μήκος των δύο ρηγμάτων που τέμνουν το πρανές στη θέση του σπηλαίου, σε συνδυασμό με τη διαβρωτική δράση των κυμάτων καθόρισαν τον μηχανισμό γένεσης του σπηλαίου. Παρόλο που η δράση των κυμάτων έχει πλέον ανασταλεί τα προβλήματα αστάθειας του σπηλαίου έχουν ενταθεί εξαιτίας της δυναμικής φόρτισης της οροφής του. Η οροφή του σπηλαίου βρίσκεται 1 έως 3 m κάτω από τον εθνικό δρόμο και τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέουν το Βόλο με την Αγια. Η επιλογή των κατάλληλων μέτρων υποστήριξης ήταν πολύπλοκη. Ο περιορισμένος χώρος, το μικρό βάθος αλλά κυρίως η θρησκευτική και ιστορική αξία του μνημείου οδήγησαν στην επιλογή ήπιων μέτρων προστασίας, σε συνδυασμό με την επιβολή περιορισμών για τη μείωση της δυναμικής φόρτισης της οροφής

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Geosciences and Culture
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
I.G.M.E., 1986. Geological map of Greece, Volos Sheet (scale 1:50.000), Athens, I.G.M.E. Publications.
I.G.M.E., 1987. Geological map of Greece, Zagora - Syki Sheet (scale 1:50.000), Athens, I.G.M.E. Publications.
I.S.R.M. Suggested Methods, 1981. Rock Characterization Testing and Monitoring, Editor E. Brown, Pergamon Press.
Koukis, G., Sabatakakis, N., Nikolaou, N., Loupasakis, C, 2005. Landslide hazard zonation in Greece. In K. Sassa, H. Fukuoka, F. Wang and G. Wang (eds), Proceedings of open symposium on landslide risk analysis and sustainable disaster management in the First General Assembly of International Consortium on Landslides, Springer-Verlag, Berlin, pp 291-296.
Loupasakis, C, and Nikolaou, N., 2005. Reconnoitring geotechnical study of the stability conditions of the cave of the holy shrine of Panagia (Saint Maria) Goritsis - Volos, Magnisia Prefecture, Institute of Geology and Mineral Exploration, Report, 49pp.
Mountrakis, D., 1987. Geology of Greece, Thessaloniki, University Publications, 257pp
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)