Μοριακή διαγνωστική διερεύνηση βρσυκέλλωσης σε βιολογική εκτροφή αιγών
Περίληψη
H βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων είναι ένα νόσημα ευρέως διαδεδομένο στις παραμεσόγειες χώρες. Το νόσημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία της Δημόσιας Υγείας δεδομένου ότι μεταδίδεται στον άνθρωπο προκαλώντας σοβαρή νόσο. Τον Απρίλιο του 2005 έγινε η διερεύνηση της παρουσίας του νοσήματος ειδικά μεταξύ των αρσενικών ζώων μίας πιστοποιημένης βιολογικής εκτροφής αιγών στο νομό Ηλείας. Τα κοπάδι αριθμούσε 250 θηλυκά και 13 αρσενικά ζώα και παρουσίαζε σποραδικά περιστατικά αποβολών που εκδηλώνονταν συνήθως κατά το τελευταίο τρίτο της κυοφορίας. Τα ζώα κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας ήταν κλινικά υγιή, ενώ δεν ήταν δυνατό βάσει του ιστορικού να προσδιοριστεί με ακρίβεια εάν είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν συμπτώματα προσβολής των όρχεων ή της επιδιδυμίδας.Η εργαστηριακή διαγνωστική διερεύνηση για τα συγκεκριμένα ζώα αποφασίστηκε να γίνει με την εφαρμογή της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (Polymerase Chain Reaction - PCR) για την ανίχνευση DNA της Brucella melitensis σε δείγματα αίματος. Δυο από τα 13 δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από το κοπάδι αιγών αντέδρασαν θετικά με την PCR επιτρέποντας την ενίσχυσητ ου ειδικού για την Brucella melitensis τεμαχίου DNA μεγέθους 844 ζευγών βάσεων. Στην παρούσα μελέτη, η PCR επέτρεψετην ανίχνευση δυο ζώων που αν και κλινικά υγιή ήταν φορείς Brucella με μικροβιακό φορτίο αρκετά υψηλό ώστε να γίνει ταυτοποίηση του βακτηρίου με μία μόνο δειγματοληψία αίματος. Το εύρημα αυτό φαίνεται να συμφωνεί με την αντίληψη ότι δεξαμενή της βρουκέλλωσης στην Ελλάδα είναι οι αίγες που νοσούν πιο ελαφρά από τα πρόβατα και συντηρούν τη λοίμωξη για μακρόχρονικό διάστημα. Το ένα από τα θετικά δείγματα που ανιχνεύθηκαν ταυτοποιήθηκε με χαρτογράφηση ως Brucella suis, κάτι που αναφέρεται για πρώτη φορά σε σχέση με τις αίγες. Το εύρημα αυτό και η ευπάθεια του ανθρώπου στην Brucella suis καθιστούν την έκθεση του στο συγκεκριμένο παθογόνο μέσω των αιγών έναν επιδημιολογικό παράγοντα που αξίζει πιθανώς να μελετηθεί ενδελεχώς. Η αναγκαιότητα γι' αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η κατανάλωση αιγοπρόβειων γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ή απαραίτητη θερμική τους επεξεργασία, κάτι που δεν ισχύει γιατην κατανάλωση χοίρειου κρέατος.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
IKONOMOPOULOS (I.A. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ) J. A., GAZOULI (M. ΓΑΖΟΥΛΗ) M., XYLOURI (Ε. ΞΥΛΟΥΡΗ) E., GEORGAKILAS (E.K. ΓΕΩΡΓΑΚΙΛΑΣ) E. K., KARAGIANNI (Π. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ) P., & MENEGATOS (Ι. ΜΕΝΑΓΑΤΟΣ) I. (2017). Μοριακή διαγνωστική διερεύνηση βρσυκέλλωσης σε βιολογική εκτροφή αιγών. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 57(3), 217–222. https://doi.org/10.12681/jhvms.15042
- Τεύχος
- Τόμ. 57 Αρ. 3 (2006)
- Ενότητα
- Case Report
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.