To λευκοκυτταρόγραμμα στο σκύλο και τη γάτα
Περίληψη
To λευκοκυτταρόγραμμα, που περιλαμβάνει το συνολικό αριθμό, το λευκοκυτταρικό τύπο και τη μορφολογική εκτίμηση των λευκών αιμοσφαιρίων (ΛΑΜ), αποτελεί σημαντικό μέρος της αιματολογικής εξέτασης. Η σωστή αιμοληψία και ο χειρισμός του δείγματος αίματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοπιστία της πληροφόρησης του λευκοκυτταρογράμματος. Ο αριθμός των ΛΑΜ στα ενήλικα υγιή ζώα κυμαίνεται από 6000 ως17000/μL και 5500 ως 19500/μL στο σκύλο και τη γάτα, αντίστοιχα. Στο περιφερικό αίμα των ζώων αυτών παρατηρούνται ουδετερόφιλα, λεμφοκύτταρα, μεγάλα μονοπύρηνα, εωσινόφιλα και σπάνιαβασεόφιλα λευκοκύτταρα. Οι διάφορες λευκοκυτταρώσεις ή λευκοκυτταροπενίες, αν και συνηθέστερα εμφανίζονται σε λοιμώδη, σηψαιμικά ή ανοσολογικά νοσήματα, νεοπλάσματα και φθίση ή απλασίατου μυελού των οστών, μπορεί να αποτελέσουν και φυσιολογική αντίδραση απέναντι σε διάφορους παράγοντες καταπόνησης(π.χ. ουδετεροφιλία/λεμφοκυττάρωση, λόγω υπερέκκρισης κατεχολαμινών στη γάτα). Οι μορφολογικές διαταραχές των ΛΑΜ συνήθως υποδηλώνουν σηπτικές ή άσηπτες φλεγμονές (τοξικές μεταβολές), συγγενή-κληρονομικά νοσήματα του αίματος (π.χ. διαταραχή Pelger Hüet, σύνδρομο Chediak-Higashi), αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος) και νεοπλάσματα (π.χ. λεμφογενείς-μυελογενείς λευχαιμίες). Τέλος, η ανεύρεσημέσα στα ΛΑΜ των εγκλείστων του ίου της νόσου Carré, των μοριδίων της Ehrlichia sp, των γαμετοκυττάρων του Hepatozoon canisκ.α. αποτελεί τον αντικειμενικότερο τρόπο διάγνωσης των αντίστοιχωνλοιμωδών νοσημάτων στα κατοικίδια σαρκοφάγα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
PETAMIDIS (ΠΕΤΑΝΙΔΗΣ Θ.Α.) T. A., MYLONAKIS (Μ. Ε. ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ) M. E., & KOUTINAS (Α. Φ. ΚΟΥΤΙΝΑΣ) A. F. (2017). To λευκοκυτταρόγραμμα στο σκύλο και τη γάτα. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 55(2), 130–135. https://doi.org/10.12681/jhvms.15171
- Τεύχος
- Τόμ. 55 Αρ. 2 (2004)
- Ενότητα
- Review Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.