Ωοθηκική και θυρεοειδική δραστηριότητα προβατίνων φυλής Lacaune στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του έτους
Περίληψη
Μελετήθηκε η ωοθηκική και η θυρεοειδική δραστηριότητα σε 10 προβατίνες της φυλής Lacaune στην Αττική κατά τη διάρκεια ενός έτους. Οι προβατίνες ήταν ενσταβλισμένες, διατρέφονταν με ισόρροπο σιτηρέσιο και ήταν απομονωμένες από τους κριούς. Σκοπός της μελέτης ήταν να καθορισθεί η αναπαραγωγική περίοδος της φυλής βάσει των συγκεντρώσεων της προγεστερόνης εβδομαδιαίων δειγμάτων αίματος. Προσδιορίστηκαν επίσης και τα επίπεδα της θυροξίνης του ορού. Επίπεδα προγεστερόνης >1 ng/ml επί δυο συνεχόμενες εβδομάδες θεωρήθηκαν ενδεικτικά ωοθυλακιορρηξίας και ωοθηκικού κύκλου. Δυο προβατίνες εμφάνισαν παραμένον ωχρό σωμάτιο, το οποίο παλινδρόμησε στη βαθιά άνοιστρη περίοδο. Η πρώτη ωοθυλακιορρηξία της νέας οιστρικής περιόδου παρατηρήθηκε στις 10 Αυγούστου ±10 ημέρες και η τελευταία στις 23 Ιανουαρίου ± 5 ημέρες. Η διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου (από την πρώτη έως την τελευταία ωοθυλακιορρηξία) υπολογίσθηκε σε 158 ± 8 ημέρες. Σημαντική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ του χρόνου εμφάνισης της τελευταίας ωοθυλακιορρηξίας και της διάρκειας της αναπαραγωγικής περιόδου (Υ=141,4 + 0,96Χ, r2 = 0,71, Ρ<0,01). Οι ωοθηκικοί κύκλοι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου ανήλθαν σε 9 ± 0,6 ανά προβατίνα. Μικρές ανυψώσεις της προγεστερόνης (<1 ng/ml) από πιθανές ωχρινοποιήσεις ωοθυλακίων ή ωχρά σωμάτια βραχείας διάρκειας ζωής παρατηρήθηκαν στο τέλος της οιστρικής και το μέσο της άνοιστρης περιόδου (0,6 ± 0,2 ανά προβατίνα). Από το μήνα Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο οι προβατίνες εμφάνισαν ωοθηκική δραστηριότητα σε ποσοστό 100%. Η μεγαλύτερη μέση μηνιαία συγκέντρωση προγεστερόνης βρέθηκε το μήνα Οκτώβριο και η χαμηλότερη τους μήνες Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο. Ο θυρεοειδής αδένας εμφάνισε έντονη εποχική δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και η μικρότερη το πρώτο του Αυγούστου. Σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε (ρ<0,001) μεταξύ της μέσης συγκέντρωσης της θυροξίνης του εξαμηνιαίου διαστήματος που μεγαλώνει η διάρκεια της ημέρας και εκείνου που μικραίνει (71,2 ± 2 έναντι 59,4± 3). Συμπεραίνεται ότι οι προβατίνες της φυλής Lacaune εμφανίζουν μεγάλη άνοιστρη περίοδο σε σχέση με τις εγχώριες ελληνικές φυλές. Η επιλογή προβατίνων για το χαρακτηριστικό της πρωιμότητας είναι δύσκολη. Οι ορμονικοί χειρισμοί είναι απαραίτητοι γιατην πρόκληση τοκετών εκτός εποχής. Η θυρεοειδική δραστηριότητα εμφανίζει εποχικότητα όπως σε όλες τις φυλές προβάτων που έχουν μελετηθεί.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
MENEGATOS (Ι. ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ) J., CHADIO (Σ. ΧΑΔΙΩ) S., DOSOPOULOS (Β. ΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ) V., KALOGIANNIS (Δ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ) D., & XYLOURI (Ε. ΞΥΛΟΥΡΗ) E. (2017). Ωοθηκική και θυρεοειδική δραστηριότητα προβατίνων φυλής Lacaune στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του έτους. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 54(3), 209–220. https://doi.org/10.12681/jhvms.15261
- Τεύχος
- Τόμ. 54 Αρ. 3 (2003)
- Ενότητα
- Research Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.